Što je APGAR i kako ga tumačiti?

3 min čitanja

Apgar ocjena je zbroj pokazatelja među kojima su neke vitalne funkcije novorođenčeta procjenom kojih se ocjenjuje kako se je novorođenče prilagodilo na izvan maternične uvjete života nakon što je rođeno i odvojeno od majke.

Procjenjuje se pet različitih pokazatelja:

– boja kože

– srčana akcija

– refleksna podražljivost

– mišićna napetost

– disanje. 

Ako je novorođenče 60 sekundi nakon rođenja ružičasto, ako mu je srčana akcija veća od 100 u minuti, ako grimasom reagira na aspiraciju gornjih dišnih putova, ako ima ruke i noge privučene k tijelu i ako ih živahno miče, te ako krepko plače ili normalno diše, tada je Apgar indeks u prvoj minuti 10.

Ako je dijete blijedo ili ekstremno ljubičasto, ako nema  srčane akcije (srce ne radi), ne pokazuje nikakvih pomaka mišića na licu apatično je i bez svijesti, ruke i noge su ispružene, ne diše i ne plače, tada mu je Apgar indeks 0. Takvo je dijete obično klinički mrtvo.

Normalan Apgar indeks je 8 i više, blago smanjen je od 4 do 7, a značajno smanjen od 0 do 3. Apgar se procjenjuje točno nakon 60 sekundi odnosno jedne minute i nakon pete minute i svakih pet minuta nakon toga sve dok ne bude 8 i više. Ovaj jednostavni test je 1952. godine izumila anesteziolog Virginia Apgar i od onda do danas je cijelo vrijeme u uporabi. Ovaj rezultat samo govori o prilagodbi na izvan maternične uvjete života, a ne govori ništa ili vrlo malo o tome kako će se dijete razvijati u kasnijoj dobi.

Neko značenje za procjenu nedostatka kisika u porođaju ima Apgar indeks od 0 do 3 nakon pete minute kao jedan od kriterija hipoksije prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji i Američkom koledžu opstetričara i ginekologa.

Kao izolirani pokazatelj nema nikakvog značenja. Također se taj indeks ne koristi kao pokazatelj potrebe oživljavanja novorođenčeta. Iako je postojala namjera da se Apgar indeks upotrijebi i za neke potrebe za koje nije bio namijenjen, on je i danas ostao u upotrebi u onome obliku kako ga je njegova izumiteljica doktorica Virginia Apgar zamislila.

S Apgar indeksom počela je era primjene različitih bodovnih sustava u nepnatologiji, no niti jedan od njih nije tako popularan kao što je prvi među njima – Apgar.   

prim. dr.sc. Milan Stanojević, dr. med., spec. pedijatar