Što je in vitro oplodnja?

6 min čitanja

Kod in vitro oplodnje se spajaju jajašce i spermij izvan tijela žene, odnosno u laboratorijskim uvjetima. Često se može čuti izraz „dijete iz epruvete“, no kod ove vrste oplodnje sve što je umjetno je okruženje, ostatak procesa oplodnje je potpuno jednak kao i kod oplodnje jajašca u tijelu žene.

Kako je in vitro oplodnja veoma skupa, a malo je slučajeva u kojima iz prvog pokušaja dolazi do trudnoće, nije prvi izbor parova koji nemogu prirodnim putem dobiti dijete.

Svakako treba prvo pokušati ostale mogućnosti kao što su razne metode liječenja neplodnosti, putem lijekova, inseminacije ili kirurških zahvata. Ukoliko liječnik zaključi da ispunjavate sve uvjete za in vitro oplodnju započeti će sa davanjem lijekova kako bi se potaknula ovulacija u kojoj će doći do ispuštanja više od jednog jajašca kako bi se time i povećale šanse za trudnoću.

Veoma je bitno da se jajašca izvade neposredno prije otpuštanja folikula u jajnicima jer prerano ili prekasno vađenje jajašaca može izazvati nepravilan razvoj i bezuspješnu in vitro oplodnju. U procesu će biti potrebno 12 dana za redom primati injekcije hormona kako bi se stimuliralo jajnike na proizvodnju što većeg broja jajašaca.

Kako bi se najbolje odredilo kada su jajašca spremna za vađenje, liječnik će vam redovito pratiti krvnu sliku hormona. Prije samog postupka izdvajanja jajašaca kada se ultrazvukom odredi da je sada pravi tren za to će partner morati dati sjeme.

Veoma je bitno kao i kod spermiograma da sperma ne stoji duže od pola sata i ukoliko se donosi od kuće, potrebno je uzorak cijelo vrijeme držati uz tijelo kako nebi bio izložen promjenama temperature jer bi moglo doći do propadanja spermija. Kada započne izdvajanje jajašaca dobiti ćete anesteziju, no samo kako bi osjet boli bio slabiji te ćete cijelo vrijeme biti budni i svjesni svega.

Jajašca se vade šupljom iglom,odnosno sondom spojenom na ultrazvuk kako bi se lakše pronašla jajašca. Moguće je da ćete osjetiti nelagodu prilikom postupka, no on ne traje dugo, tako da pokušajte ostati što mirniji. Ukoliko ćete bol osjećati nakon postupka neka vam liječnik prepiše tablete protiv bolova. Iz očišćene sperme se izdvajaju najkvalitetniji spermiji kako bi se šanse za zdrav razvoj embrija povećale.

Neposredno nakon vađenja jajašca stavljaju se zajedno sa izdvojenim spermijima u posudu te se ostavljaju u inkubatoru u idealnim uvjetima za oplodnju jajašaca. Redovito se provjerava stanje kako bi se utvrdilo da li je došlo do oplodnje. Ukoliko je do oplodnje došlo, oplođena jajašca će se tako čuvati do nekoliko dana prije nego se ona najkvalitetnija vrate u maternicu.

Cijelo vrijeme čekanja ćete redovito primati progesteron kako bi se maternica pripremila za bolje prihvaćanje embrija. Kako bi se smanjio rizik od višeplodnih trudnoća, legalno je vratiti u maternicu jedan ili dva embrija. Unos se vrši kateterom i ne traje dugo.

U mnogim zemljama postoji mogućnost zamrzavanja oplođenih jajašaca kako bi ukoliko poželite još jedno dijete ili ako ovaj proces ne uspije mogli pokušati ponovno bez početne, često najneugodnije faze procesa izdvajanja jajašaca. Nakon postupka vraćanja oplođenog jajašca u maternicu liječnici savjetuju mirovanje u prvih pola sata od zahvata, ali i izbjegavanje bilo kakvih težih ativnosti narednih dana.

Ukoliko do trudnoće dođe već u ranoj fazi će liječnik ultrazvukom provjeravati kako embrij napreduje i da li je pravilno usađen u maternicu.

Prednosti i nedostaci in vitro oplodnje?

PREDNOSTI

Najveća prednost in vitro oplodnje je svakako što omogućuje da zatrudne i ženama koje to prirodnim putem nikad nebi mogle zbog blokiranih jajovoda ili njihova oštećenja. S druge strane, ukoliko je problem neplodnosti bio sa partnerove strane, ako je u sjemenu smanjen broj spermija in vitro oplodnjom može doći do oplodnje jer se izoliraju najkvalitetniji spermiji. U većini slučajeva se djeca začeta in vitro oplodnjom rađaju potpuno zdrava.

NEDOSTACI

Nedostaci in vitro oplodnje su povećan rizik od izvanmaternične trudnoće, reakcije na lijekove koje primate tokom procesa u vidu mučnina, slabosti, glavobolja, no kratkoročni su pa se žene koje pokušavaju zatrudnjeti veoma lako nose s time u silnom iščekivanju trudnoće. Kod in vitro oplodnje veće su šanse za višestruku trudnoću s obzirom na to da se najčešće vraćaju dva oplođena jajašca kako bi se povećale šanse za trudnoću. Iako bi svaki roditelj s ljubavlju prihvatio i više djece, problem se često javlja jer je poznato da u slučaju višestruke trudnoće djeca se slabije razvijaju te su često nedonoščad.

Kome se preporučuje in vitro oplodnja?

In vitro oplodnja je rješenje za vas ukoliko više od dvije godine nezaštićenih spolnih odnosa niste uspjeli zatrudnjeti, ukoliko imate preko 35 godina jer tada plodnost počinje opadati, ako su vam jajovodi oštećeni ili blokirani ili ako je partnerova kvaliteta sjemena lošija, to jest, ako je smanjem broj spermija u njegovu ejakulatu. Još jedan od razloga za in vitro oplodnju je svakako ako ste već pokušavali sa lijekovima za plodnost i inseminacijom, no nažalost bezuspješno.

Kolika je uspješnost in vitro oplodnje?

Šanse za uspjeh in vitro oplodnjom su veće ukoliko ste mladi jer su samim time i jajašca mlađa i zdravija, ako ste već rodili i ako niste pretili ili premršavi. Ako ne uspijete ni nakon više pokušaja zatrudnjeti, razgovarajte s liječnikom o mogućnosti dodatnih pretraga kako bi se utvrdilo ne postoje li možda dodatni problemi kod vas ili partnera za koje ne znate. Liječnici unaprijed ukazuju na činjenicu da možda neće doći do trudnoće već nakon prvog pokušaja in vitro oplodnje, no svakako je veoma bitno ne gubiti nadu. Neka vas negativan rezultat ne udalji od partnera. Posvetite dovoljno vremena vašem odnosu, ipak je na kraju partner najčvršća potpora koja je uvijek uz vas i cijeli proces prolazi s vama. Komunicirajte sa ženama koje muče iste brige kao i vas. One će najbolje razumjeti vaše strahove i bol nakon neuspjele in vitro oplodnje. Svakako je vrlo bitno zadržati optimizam koliko god teški padovi bili. Mnogo je žena koje su uspjele zatrudnjeti tek nakon 5 ili čak i više pokušaja in vitro oplodnje, pri čemu je naravno ključna bila upornost. 

www.trudnoca.hr