Što kad kada patronažna ne može do tebe? Savjeti za „novo normalno“

5 min čitanja

Svakoj je novopečenoj majci koja iz bolnice dođe doma s bebom potrebna sva moguća pomoć, potpora i njega. Zato su uglavnom tu patronažne sestre. Međutim, s obzirom na situaciju s koronavirusom, što ako patronažna sestra ne može do tebe? Evo savjeta.

Najvažnije je ostati hladne glave

Patronažna sestra mnogim je obiteljima puno više od zdravstvene djelatnice. To je osoba koja svojim savjetima i podrškom oko njege, dojenja, kupanja i svih drugih aktivnosti i obveza oko najnovijeg člana obitelji, reći će novopečeni roditelji, spašava živote. Zato su patronažne sestre mnogima poput članova obitelji. I što ako ti ne može doći baš onda kad ti je najpotrebnija?

Za početak, situaciju u kojoj ti ne može doći patronažna sestra nemoj gledati kao na situaciju u kojoj si „prepuštena sama sebi“. Gledaj to kao na vrijeme u kojem ćeš se posebno zbližiti s djetetom. Znaš i sama da, kada bilo što u životu svladaš samostalno, to bolje pamtiš i više ti vrijedi.

–  Muž i ja smo se, još dok sam bila trudna, dogovorili da ćemo koristiti baka-servis kada se naše bebice rode. Međutim, dogodila se korona pa potres koji sam dočekala u bolnici s trbuhom do zuba i dvije bebe na putu. Sve to nam je „oduzelo“ bake koje žive 300 km dalje i svu brigu oko bebica preuzeli smo na sebe – govori mama blizanaca Franka i Petre Marija (27). Dodaje kako je ovo iskustvo, koje je ujedno prvi susret s roditeljstvom, nju i njezina supruga zbližio, ali i pokazao kako se zaista s hladnom glavom i dobrim partnerom sve može.

–  Ne da je bilo teško. Mislim, još uvijek je teško, ali sad ne mogu zamisliti kako bi bilo da imam „samo“ jednu bebu. Ne bih znala što bih od slobodnog vremena – govori kroz smijeh Marija i dodaje kako su ona i suprug svjesno odlučili da ne žele pomoć patronažne sestre (jer su se nadali pomoći baka). Upravo je njihov primjer dokaz i svima onima kod kojih patronažna sestra ne može doći da je u roditeljstvu, a posebice u roditeljstvu u „novom normalnom“ najvažnije ne paničariti.

„Možda smo i griješili, ali beba je živa i zdrava“

S lekcijom o ne-paničarenju slaže se i mama Lana, inače psihologinja. Naime, njezina mala Zvonka odlučila je doći na svijet baš za vrijeme, kako kaže Lana, potpunog lockdowna.

– Kada smo nas dvije došle doma iz bolnice, suprug i ja smo odlučili da ne želimo patronažnu sestru. Mala beba je tu, korona vani. Nismo htjeli riskirati. Jedan dan nam je, doduše, došla dati vagu, ali primopredaju smo obavili na hodniku, dok je sestra bila u full zaštiti od glave do pete – govori Lana te dodaje kako unatoč otegotnim okolnostima, nije bilo nikakvih većih problema s njegom i brigom oko bebe.

– Nama je najveći strah bio njega i briga za pupak koji treba otpasti. Malo uz pomoć Googlea, malo uz pomoć ranijih iskustava iz života nećaka, malo uz pomoć savjeta drugih i uspjeli smo. Možda smo putem napravili i koju grešku, ali evo, beba je živa i zdrava još uvijek – kroz smijeh govori Lana te poručuje svim drugim roditeljima kako je na kraju zaista najvažnije ne paničariti i imati malo više vjere u ono što kao roditelj radiš.

Svaka obitelj ima pravo na patronažnu sestru

Međutim, primjeri ovih dvaju obitelji, ma koliko motivirajući i ohrabrujući, ipak nisu na svima primjenjivi. Mnogi roditelji dolazak patronažne sestre shvaćaju kao pitanje života i smrti, a zbog pandemije, nažalost, kod mnogih obitelji ona ne može doći.

„Zbog pandemije se mnoge rodilje ranije otpuštaju s djecom iz rodilišta. Kod većine tih majki laktacija još nije uspostavljena i patronažna sestra im je prijeko potrebna“

O (ne)dolascima patronažne sestre po porodu još su na početku pandemije govorili iz udruge Roditelji u akciji (RODA). Uputili su tako dopis Ministarstvu zdravstva u kojem, između ostalog, zahtijevaju da se osigura posjet patronažne sestre svakom novorođenčetu u čijoj obitelji nije potvrđena zaraza. No, čini se da se su dolasci patronažnih sestara u državi još uvijek neujednačeni.

U slučaju da patronažna sestra ipak ne može doći, a mučiš se s dojenjem, evo koja su najčešća pitanja vezana uz dojenje koja ti mogu biti od koristi. I upamti, nisi prepuštena sama sebi. Imaj malo više povjerenja i u sebe, i u partnera, a na kraju i u bebu. Jača je ona nego što izgleda.