Tata na porodu: evo kako se pripremiti

4 min čitanja

Biti prisutan od prvog trenutka kada tvoje dijete ugleda svijet oko sebe, neprocjenjivo je. Neprocjenjivo je i biti podrška ženi tijekom tog veličanstvenog događaja. Stoga, svi očevi koji žele iskusiti neprocjenjivo iskustvo sudjelovanja na porodu, evo kako se pripremiti.

Najvažnije je partnerici biti bezuvjetna podrška

Muškarcu koji promatra svoju voljenu ženu, majku njihova djeteta, kako se suočava s ogromnom boli i strahom tijekom poroda i pritom ne može ništa konkretno učiniti, sigurno nije lako. I ne, to nije nikakav sarkazam, nego je muškarcima tijekom poroda zbilja teško. A to će vrlo dobro znati svi oni koju su to proživjeli. Trenuci su to u kojim bi svaki tata dao sve na svijetu da sve prođe što brže i, ako je ikako moguće, bez ikakvih bolova. Gledati taj bolni, ali čarobni trenutak i pritom se najčešće osjećati beskorisno mnogi podnesu teže nego su ikada mogli zamisliti.

„Strah je jedna od najčešćih emocija koju proživljavaju mame, ali i tate tijekom poroda. Zato je važno da očevi na porodu ostanu hladne glave koliko god je to moguće.“

Najvažnije što tata na porodu može učiniti je da bude bezuvjetna podrška majci svoga djeteta. Što znači bezuvjetna podrška? To pak ovisi od žene do žene; neka će željeti da njezin partner ništa ne progovara, a neka će željeti razgovarati o geopolitici. Na budućim tatama je da učine apsolutno sve što mogu da svojoj partnerici olakšaju.

Tate su ipak tu sporedna uloga

Oni muškarci koji žele biti prisutni na porodu moraju biti spremni na sve i svašta. Koliko god pročitali knjiga o tome ili koliko god pažljivo slušali trudnički tečaj, onog trenutka kada krenu trudovi i kada pukne vodenjak, shvatit će da ne znaju ništa. I to je normalno, posebice muškarcima koji će postati očevi po prvi put.

Međutim, ono što svaki budući tata treba znati je da u tim trenucima treba zaboraviti na sebe. Njegova je uloga tu sporedna, kao i njegov strah, mučnina, bol i osjećaj bespomoćnosti. To je jedna hrabra žrtva koju muškarac podnosi za svoju partnericu.

Kada je bolje da otac nije na porodu?

Važno je da muškarac zna što je „normalno“, a što nije. Važno je i da zna kako se mogu očekivati situacije u kojima njegova partnerica poželi ipak biti sama. Ili situacije u kojima postane vrlo škakljivo kada bolovi postanu gotovo neizdrživi. Tu su i mogući scenariji u kojima žena može početi iskazivati obeshrabrenost, u kojima će ispuštati krikove i glasove koje do tada njezin partner nije čuo.

„Nema pravog odgovora na pitanje treba li tata biti prisutan na porodu ili ne. Najvažnije je da se do takvog zaključka dođe u dogovoru s partnericom jer katkad je ženi lakše kada porod proživi sama“.

Za sve moguće (i nemoguće) situacije je najbolje proći trudnički tečaj zajedno sa suprugom. Osim trudničkog tečaja, što je možda još i važnije, treba puno, puno razgovarati s partnericom kako bi i jedno i drugo znali što mogu očekivati. Danas se pred muškarce stavlja pritisak da moraju biti prisutni na porodu, a činjenica je da ne moraju. Ako neće moći pružiti partnerici točno ono što ona tada treba, onda je bolje da ne sudjeluju.

Što god da budući roditelji odlučili – hoće li tata biti prisutan na porodu ili ne – neke su stvari poprilično jasne i univerzalne. Na muškarcu je tu da bude bezuvjetna podrška, da u tom trenutku zaboravi na svoje potrebe, da ostane hladne glave i da pokaže (i pokazuje) beskrajno poštovanje za majku svoga djeteta.