Težina u trudnoći

3 min čitanja

Koliko kilograma smijem dobiti u trudnoći?

Odavno je prošlo vrijeme kad su žene vjerovale da u trudnoći moraju – jesti za dvoje. Istina, u vama raste novo, ali vrlo malo biće, te je činjenica da se u trudnoći potrebe za kalorijama jedva malo povećaju. Osim toga, treba paziti da se ne poveća ukupna količina namirnica unesenih u organizam, nego treba uzimati namirnice s manje kalorija, a vise vitamina i mineralnih tvari.

Idealni prirast težine tijekom trudnoće trebao bi biti između 11 i 15 kilograma. No, imajte na umu da trudnoća nikako nije vrijeme za smanjenje tjelesne težine ili strogo smanjenje unosa kalorija.

Što ako dobivam previše?

Tijekom prvog tromjesečja ne morate uopće povećavati količinu unesenih kalorija – tek će vam kasnije u trudnoći trebati 300 kalorija dnevno više. Toliko je kalorija, na primjer, u 100 grama punomasnog kiselog vrhnja.

Prekomjerno dobivanje na težini tijekom trudnoće može donijeti brojne komplikacije, kako vama tijekom i nakon trudnoće, tako i vašoj bebi kasnije u životu. Prekomjerna težina uvijek je teret za zglobove u nogama i kralježnicu, a posebno to vrijedi u trudnoći, kada vam dodatni bolovi nisu potrebni.

Prekomjerna težina nosi sa sobom rizik od trudničkog dijabetesa, koji vam može donijeti druge brojne probleme. Osim što ćete morati prijeći na rigorozan način prehrane, sa strogim nadzorom unosa kalorija i gotovo bez šećera, beba bi zbog dijabetesa mogla biti veća, zbog čega biste, pak, mogli na kraju završiti na carskome rezu. Ne moramo niti spominjati teži gubitak kilograma nakon trudnoće, zar ne?

Ako startate s viškom/manjkom

Ako i prije trudnoće niste imali idealnu težinu, odnosno ako ste imali višak ili manjak kilograma, to biste trebali pokušati „ispraviti“ u prvom tromjesečju trudnoće. Tako ćete biti spremne za drugo tromjesečje kad kreće nešto veći prirast težine i kad beba više raste. No, bez obzira trebate li smršavjeti ili se udebljati, pripazite da to uvijek bude unošenjem zdrave hrane, te ako vam je potrebno, uz liječnički nadzor.

Majke koje nose više od jednog djeteta, logično, dobivaju više na težini, pa je za trudnicu koja nosi dvije bebe normalno da dobije između 17 i 22 kilograma tijekom trudnoće.

Ako primijetite da dobivate premalo ili previše na težini, nemojte nikako to pokušati ispraviti u prekratkom roku, nego svakako napravite sve što treba, ali umjerenim koracima.

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB