Tiha knjiga: što je, zašto je dobra i kako je izraditi i doma

3 min čitanja

Pored svih lako dostupnih igračaka i sadržaja za djecu od kojih brojni, nažalost, ne potiču ni kreativnost ni razmišljanje, tiha knjiga je pravo bogatstvo. Igračka koja će zabaviti dijete, a roditeljima doći kao vrijedan alat u odgoju.

Prava mala riznica brojnih vještina

Tiha knjiga je, zapravo predmet u kojem se umjesto broja stranica mjeri broj aktivnosti koje dijete može raditi s njime. Riječ je, zapravo, o interaktivnoj knjizi izrađenoj od različitih tekstilnih materijala koja za cilj ima potaknuti dijete na “suradnju”, odnosno na razvijanje motoričkih, osjetilnih, logičkih, intelektualnih i socijalnih vještina.

–  Budući da sam svakodnevno okružena djecom, a još više zato što svakodnevno i redovito pratim što se događa u struci, slobodno mogu reći kako je tiha knjiga jedna od onih “2u1” stvari za djecu. Svako dijete će se zabaviti, a usput će se i razvijati na toliko puno nivoa – govori o tihoj knjizi mama Anela, koja je i odgojiteljica u vrtiću. Sve vještine koje dijete usvaja igrajući se ovom jednostavnom igračkom, usvaja nesvjesno. Upravo je to razlog zbog kojeg se ukorjenjuju tako duboko.

Igre memorije, slagalice, različita provlačenja, pa čak i abakus tek su neki od alata koji se mogu pronaći na stranicama tihe knjige.

Za razliku od drugih knjiga, uključujući i slikovnice, u tihoj knjizi nema teksta (zato se i zove tiha knjiga). Umjesto toga, dijete prilikom listanja ove prave male riznice vještina svaki put može sebi zamisliti priču koju poželi.

Osim vrućeg ljepila, potrebna je i ljubav

– Tiha knjiga, srećom, postaje sve popularnija među roditeljima. I dok se tihe knjige mogu kupiti, kako u knjižarama, tako i preko brojnih kreativnih profila na društvenima mrežama, mogu se vrlo jednostavno izraditi i doma. Možda je to čak i bolja opcija jer svaki roditelj točno zna što njegovo dijete najviše voli – pojašnjava Anela ohrabrujući pritom roditelje da se upute u kreativni proces.

– Za roditelje koji ne vjeruju u svoju kreativnost, reći ću samo da će se sami iznenaditi kada krenu u izradu tihe knjige. Uz toliko savjeta i videa koji se mogu pronaći na YouTubeu, ali i opuštenost glede same izrade, zbilja je teško ne uspjeti – ističe Anela.

Za izradu tihe knjige može se koristiti gotovo sve, no ipak je dobro birati materijale koji su ugodni djetetu. Ipak se vrlo brzo neće odvajati od nje…

Tihe knjige se najčešće izrađuju od filca. Za podlogu se koristi debeli, a za elemente na njoj (dakle za interaktivnu stranicu) tanji. Tu su zatim i eko koža, gumbići, drvene perle, patenti, čičak… Jednostavno, sve što može oživjeti stranicu tvoje tihe knjige, a što je primjereno uzrastu djeteta. Naravno, za izradu bi bilo dobro naoružati se vrućim ljepilom, iglom i koncem (tko može, onda i šivaćom mašinom), ali više od svega ljubavlju i željom da se usreći dijete. No, ovo potonje ionako ne nedostaje nijednoj mami, zar ne?