Prelazak s bočice na krutu hranu: S čime i kako početi?

4 min čitanja

Prvih šest mjeseci, tvojoj bebi je potrebno samo mlijeko ili formula za dojenčad. 

U dobi od oko šest mjeseci, većini beba – bilo da su hranjene majčinim mlijekom ili adaptiranim mlijekom – potrebno je više željeza, kao i drugih hranjivih tvari, poput cinka i proteina. Bebine zalihe željeza, koje se nakupljaju dok su u maternici, postaju niske do 6. mjeseca. Njihovo tijelo sad zahtijeva hranu bogatu hranjivim tvarima.

Saznaj kada uvesti krutu hranu, s kojim namirnicama prvo krenuti i na koji način ih pripremiti. 

Kada uvesti krutu hranu? 

Bebe trebaju čvrstu hranu, kao i mlijeko, kako bi utažili glad i zadovoljili svoje potrebe za dodatnim rastom. Trenutna preporuka je da se kruta hrana uvede s oko šest mjeseci, ali ne prije četiri mjeseca. Svaka beba je posebna i pokazat će znakove spremnosti za krutu hranu u različito vrijeme. Međutim, sve bebe imaju koristi od čvrste hrane do 7. mjeseca starosti.

U nastavku ti donosimo koristan vodič koji će ti pomoći da odrediš kada je tvoja beba spremna za krutu hranu.

“Počni s malim količinama mekane, pasirane hrane bogate željezom.”

Tvoja beba je spremna za krutu hranu kada:

  • može sjediti uspravno u visokoj stolici s glavom i leđima bez oslonca,
  • polako odbija mlijeko i djeluje i dalje gladno nakon dojenja ili hranjenja na bočicu,
  • pokazuje interes i poseže za hranom koju jedeš,
  • pokazuje uzbuđenje oko hrane,
  • otvara usta dok nudiš žlicu s hranom. 

Kreni s ovim namirnicama!

Prva bebina hrana trebala bi sadržavati željezo. To je hrana poput žitarica ili pahuljica od pira ili riže, meso, perad, riba, kuhani tofu i mahunarke kao što su leća, grah ili slanutak. Idealno prvo jelo tvoje bebe je  glatki pire bez grudica koji možeš napraviti mikserom. Kada beba prihvati hranu iz žlice, možeš je učiniti malo gušćom. 

Možeš birati između 5 grupa namirnica:

Povrće i mahunarke – bebi možeš poslužiti kuhanu i pasiranu bundevu, batat, mrkvu, krumpir, grašak, brokulu, cvjetaču i tikvice. Postupno ih sve manje pasiraj kako bi tekstura postala gušća. Zatim uvedi povrće koje je kuhano, ali nije pasirano.

Voće – bebi daj pirjane i pasirane jabuke, kruške, breskve, marelice i bobičasto voće ili zgnječenu zrelu bananu. Postupno uvodi komadiće kuhanog voća, banane, breskve i ribane sirove jabuke. Izbjegavaj veće komade sirove jabuke jer postoji mogućnost gušenja. 

Žitarice – za početak bebi posluži obogaćene žitarice za dojenčad (npr. rižine žitarice). Nemoj dodavati šećer ili med i nemoj koristiti žitarice s čokoladom ili dodatkom šećera.

Meso, riba, perad, jaja, mahunarke, tofu – u početku ih pripremaj kao pire. Kad beba to prihvati, ponudi joj komadiće piletine, mljeveno meso, svježu ribu, pire tofu, pire mahunarke, kajganu ili zgnječena kuhana jaja. Nemoj dodavati sol i izbjegavaj prerađeno meso jer i ono sadrži puno soli.

Mlijeko, sir, jogurt – majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko treba koristiti do 12 mjeseci, a zatim se male količine mlijeka mogu dodati hrani kao što je kaša. Naribani sir dobar je u pasiranom povrću. Biraj jogurt bez dodanog šećera i ubaci voće za dodatnu aromu. 

Koliko hrane je dovoljno? 

Bebe rastu različitom brzinom u različito vrijeme, a njihov apetit može varirati čak i iz dana u dan. Bebe ne znaju što jesti, ali znaju koliko. Prati znakove koje ti beba daje. Primjerice, dobro nahranjene bebe se uglavnom okreću ili gube interes kada im je dosta.

Pročitaj više vezano uz ovu temu: Dohrana