Top tehnike za smirivanje djece: Swaddling ili ne?

4 min čitanja

Ništa nije tako stresno novopečenim roditeljima kao situacija u kojoj beba plače, a oni ne znaju što joj je ni kako bi joj pomogli. A tako više-manje izgleda prvih nekoliko mjeseci života. Kako bi lakše preživjela te suze, donosimo ti najbolje tehnike za smirivanje djece.

Swaddlingom ćeš bebu vratiti u „kukuljicu“ sigurnosti

Sigurno si čula za swaddling. Ako nisi, evo ukratko. Prvo tromjesečje bebe na mnogim se mjestima naziva i četvrto tromjesečje (prva tri beba provede u trbuhu). Naime, devet mjeseci beba je imala poseban osjećaj sigurnosti u maminom trbuhu. Kada dođe na svijet, ona nastavlja tražiti taj osjećaj. Zato mnogi roditelji svoje bebe ušuškavaju, odnosno „swaddlaju“. Riječ je, dakle, o posebnoj tehnici zamatanja beba pomoću koje se bebe vraća u „kukuljicu“ sigurnosti u kojoj su se nalazile prije dolaska na svijet.

Neka su istraživanja pokazala kako bebe koje roditelji zamataju bolje spavaju i kako su mirnije. Sve to znači, naravno, da će i roditelji bolje spavati i biti mirniji.

Što koristiti i kako umotati bebu

Za swaddling možeš koristiti posebno dizajniran pokrivač ili običnu pelenu, no ono na što trebaš pripaziti je da bebu ne poviješ prečvrsto. Cilj je smanjiti trzanja i nagla pomicanja na koja se beba nije još naviknula, no ipak se mora koliko-toliko moći pomaknuti. Tako „upakiranu“ i ušuškanu bebu uvijek stavi da leži na leđima.

Zamotanu bebu nikad ne treba poviti prečvrsto i uvijek je treba ostaviti da leži na leđima.

Swaddling na prvu može izgledati kao rješenje za sve probleme, ali ipak postoje neka ograničenja.  Prvo, baš kao što je swaddling koristan za bebe u prva tri mjeseca života, može biti jako štetan starijim bebama. Onog trenutka kada se beba može samostalno prevrnuti na trbuh, trebalo bi prestati sa zamatanjem.

„Ova tehnika apsolutno nije preporučljiva bebama koje imaju problema s kukovima“

Iako je niz koristi koje swaddling donosi, najbolje je da se prije zamatanja posavjetujete s bebinim pedijatrom.

Bijela buka koju proizvodi mama je ljekovita

Kada beba dođe na svijet, doživljava veliki šok. Jedan od šokova kroz koje prolazi su i zvukovi. Moraš biti svjesna da joj je u tvom trbuhu bilo najbolje, najljepše i najsigurnije. Tamo su joj čak i zvukovi bili mekši i nježniji. Baš zato bebe vole tzv. bijelu buku.

Iako danas postoje višesatni videi na YouTubeu koji je proizvode, iako je lako uključiti fen ili usisivač, najbolja bijela buka je „ššš-kanje“ koje ćeš proizvoditi dok ti je beba položena na prsima. Tako ćeš je umiriti i zvukom, i vibracijama koje taj zvuk proizvodi, ali i samim dodirom. Bebama je jedan od umirujućih trenutaka upravo dodir kožom o kožu.

Stimuliraj bebina osjetila

Bebe obično postaju jako nervozne kada im se pojave grčevi. Kako bi smirila svoje dijete, možeš pokušati i s nježnom masažom. Kružnim pokretima masiraj bebin trbuščić, leđa i obraze.

„O da, baš kao što tebi paše masaža, pasat će i bebi“

Bitno je stimulirati bebina osjetila – njuh, sluh, vid, dodir – a mama će, ma koliko zbunjena u početku, najbolje znati što točno bebi treba. Jedan od načina kojima se bebe smiruju je i pomoću svjetlosti. Bebe su navikle biti u tihom u mračnom prostoru u majčinoj utrobi. Previše svjetlosti odjednom je može zbuniti i uznemiriti. Zato u početku, kada je beba uznemirena i plačljiva, možeš pokušati i s tješenjem i smirivanjem u zatamnjenoj prostoriji.