Trudnice i lijekovi: veliki vodič

4 min čitanja

Gripa, virusi i prehlade upečatljiviji su znakovi zime nego snijeg. Srećom, takve se stvari većinom riješe brzo i jednostavno uz pomoć bezreceptnih lijekova. Međutim, trudnice moraju dobro pripaziti što će i kako uzimati. Zato donosimo veliki vodič za lijekove u trudnoći.

Dodatna edukacija je nužna

Najbolje bi bilo kada bi se gripe i prehlade mogle izbjeći, naravno. Na putu do tog cilja svakako će pomoći šetnje (u kojima si dobro obučena), što više boravka na svježem zraku, ali i puno, puno vitamina koje ćeš najlakše dobiti iz svježeg voća. Čak i unatoč svemu tome, može se dogoditi da te pogodi prehlada. Iako ona sama po sebi nije opasna, trudnice je mogu poprilično teško podnijeti, posebice ako se nalaze u prvom tromjesečju. Zapravo se savjetuje trudnicama da u prva tri mjeseca trudnoće ne uzimaju nikakve lijekove, no svakako se oko toga treba dodatno posavjetovati sa svojim liječnikom.

U slučaju prehlade možeš se osigurati raznoraznim prirodnim receptima, ali kada oni ne pomažu, onda ti ne preostaje ništa drugo nego se uputiti prema ljekarni.

Iako apsolutno svi lijekovi, pa i oni bezreceptni, prolaze stroge kontrole, u trudnoći se uvijek trebaju dozirati oprezno. Naime, mnogi lijekovi mogu putem placente prijeći i na bebu, a što je beba manja, to su opasnosti veće. Trudnoća je zbilja jedno posebno razdoblje u kojem se svaka žena treba dodatno educirati o svemu, pa tako i o ovoj temi. Možda o ovoj temi posebno s obzirom na to da je iznimno delikatna.

Paracetamol – da, aspirin – veliko ne

Ako već trebaš posegnuti za nekim lijekom, onda trebaš pratiti klasifikaciju Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) koja se uzima kao relevantna, a koja svrstava lijekove u pet kategorija:

A – lijekovi koji nisu pokazali nikakav rizik za plod (smiju se primjenjivati u trudnoći)

B – dobri, prihvatljivi u trudnoći

C – primjenjuju se oprezno, smiju se koristiti samo kada je korist za majku veća od rizika za plod

D – opasni, primjenjuju se samo u slučaju ugroženosti majke

X – zabranjeni, apsolutno kontraindicirani u trudnoći

Postoje i brojni lijekovi koji su preporučljivi u različitim stadijima trudnoće. Međutim, jedan je lijek koji je dobar tijekom cijele trudnoće – paracetamol. S druge strane, lijek koji mnogi koriste gotovo svakodnevno i bez puno razmišljanja nikako nije preporučljiv u trudnoći, a posebno ne u posljednjem tromjesečju. Riječ je o acetilsalicilnoj kiselini, odnosno o aspirinu.

Upute koje dolaze uz lijekove dolaze s razlogom. Pročitaj ih!

Bilo koji lijek da odlučiš uzimati, moraš ga uzimati poštujući preporučene doze. To je pravilo koje vrijedi za sve, a za trudnice pogotovo. Upamti, sada ipak trebaš misliti na još jedan život.

Fiziološka otopina spas je za začepljen nos

Na listi bezreceptnih lijekova nalaze se i dekongestivi, odnosno lijekovi koji služe za smanjenje otekline sluznice nosa. Oni pak nisu preporučljivi jer nema potvrde da su sigurni za trudnicu i njezino dijete. U iznimnim ih situacijama može prepisati liječnik, ali i tada se ne preporučuje koristiti ih duže od tri dana.

Vrlo je važno oprezno koristiti i različite biljne pripravke. Iako su ‘iz prirode’ njihova pretjerana uporaba može naškoditi tvojoj bebi. Svakako se posavjetuj sa svojim liječnikom i u vezi toga.

U slučaju da te muči začepljen nos, umjesto tih pripravaka, ispiri nosnice fiziološkom otopinom ili morskom vodom u spreju. Naravno, uvijek je poželjno i s vremena na vrijeme si priuštiti inhalaciju vodenom parom obogaćenom eteričnim uljima.

Kada je pak riječ o tegobama poput kašlja ili grlobolje, tu je najbolje ipak koristiti čajeve ili biljne, prirodne sirupe. Sljez i islandski lišaj sjajni su pomoćnici! Naime, neki lijekovi (antitusici) koji se koriste za smirivanje suhog kašlja spadaju u kategoriju C i trebaju se izbjegavati.