Uobičajeni problemi s bebinom kožom

4 min čitanja

Postoji nekoliko uobičajenih problema s kožom koje bi vaša beba mogla iskusiti, a koji su većinom potpuno bezopasni.

– Tjemenica

– Pelenski osip

– Ekcemi i suha koža

– Akne

– Ljuštenje

Tjemenica

Od svih stvari koje ste zamišljali dok ste se pripremali za svoju bebu, vjerojatno vam na pamet nisu pale pahuljice slične peruti na njenom tjemenu. No, vaše bi novorođenče stvarno moglo imati ljuskava područja na tjemenu i u obrvama. Ova pojava zove se tjemenica ili seboreični dermatitis i vrlo je učestala kod malih beba. Obično se pojavljuje u prvim tjednima života i postupno nestaje u sljedećih nekoliko tjedana ili mjeseci. Većina slučajeva tjemenice nestane do dobi od 8-12 mjeseci.

Iako biste se mogli naći u iskušenju da to učinite, nemojte pokušavati ukloniti ljuskice noktima! Jedan od načina nježnog uklanjanja simptoma tjemenice je taj da je najprije omekšate nanošenjem ulja za bebe, poput JOHNSON’S® Baby ulja, na bebinu kožu i tjeme. Ostavite ulje za bebe da djeluje nekoliko minuta i olabavi ljuskice. Onda počešljajte kosicu gustim češljem i operite bebino tjeme blagim, nježnim sredstvom za čišćenje koje joj neće nadražiti oči.

Možete upotrijebiti blago sredstvo poput  JOHNSON’S® Baby TOP-TO-TOE® 2 u 1 kupke za kosu i tijelo, ili ako vaša beba ima puno kose, JOHNSON’S® Baby šampon. Nanesite malo sredstva na krpicu i uklonite ljuskice i ulje s bebine glave nježnim kružnim pokretima. Iako tjemenicu nije lijepo vidjeti, potpuno je bezopasna. Međutim, ako imate ikakva pitanja ili se tjemenica zadeblja, zacrveni, počne iritirati bebu ili se proširi na druge dijelove bebinog tijela (izvan tjemena ili obrva), obratite se primalji / patronažnoj sestri ili liječniku.

Sjetite se da trebate biti iznimno nježni dok masirate ili perete oko fontanela ili mekih mjesta na bebinoj glavi.

Pelenski osip

Pelenski osip jedan je od najčešćih problema kože – ujedno je i najuobičajeniji problem kože u ranom djetinjstvu.

Niste jedini ako vaša beba dobije pelenski osip – većina djece od 0-3 godine prije ili kasnije dobije pelenski osip. Iako se obično susreće kod beba od 6-8 mjeseci, može se pojaviti i dosta ranije.

Ekcemi i suha koža

Ekcem je kronična upala koja se pojavljuje kod otprilike 20% beba, naročito onih s obiteljskom poviješću iritacija kože, astme ili alergije.

Najčešće se očituje kao razdoblje upale, nakon kojeg dolazi razdoblje bez ikakvih ili s malim brojem simptoma. Kod beba se često manifestira kao crveni, nadraženi osip popraćen svrbežom na licu i tjemenu. U nekim slučajevima, određene namirnice (poput kravljeg mlijeka, jaja, pšenice ili naranči) mogu izazvati napad.

Akne

Oko 20% beba dobije akne. Obično nestanu same od sebe tijekom prvih nekoliko mjeseci. Mogu izgledati kao bubuljice, milije ili manji osip. Mali bijeli prištići ili točkice koje nazivamo milije, obično se pojavljuju na licu, najčešće na nosu i bradi. Ne svrbe i ne smetaju bebi. Jednostavno se radi o rezultatima rada nezrelih znojnica i možda hormona preostalih nakon trudnoće i nestat će bez tretiranja.

Ljuštenje

U prvih nekoliko dana možda ćete primijetiti i blago ljuštenje kože vaše bebe – naročito na dlanovima, tabanima i člancima. To je savršeno normalno, posebno ako ste rodili nakon predviđenog datuma poroda. Ljuštenje će prestati samo od sebe nakon nekoliko dana. Samo se sjetite nanijeti hidratantno sredstvo za bebe da održite mekoću njene kože.

www.johnsonsbabycroatia.com