Pupkovina nestaje, pupak ostaje: Pravilno ga njeguj!

3 min čitanja

Nakon bebina rođenja pupčana vrpca se prereže, a dio pupčane vrpce koji ostaje naziva se pupčani batrljak. 

Tijekom prvih nekoliko dana nakon rođenja, batrljak potamni, smežura se i na kraju otpadne i postane bebin pupak. Ponekad to traje tjedan ili dva. Evo nekoliko savjeta kako pravilno njegovati pupčani batrljak i, nakon što otpadne, kako čistiti pupak. 

Njega pupkovine

Provjeri s pedijatrom koliko često trebaš kupati svoju bebicu. Topla kupka može pomoći bržem sušenju batrljka. A ako se batrljak smoči tijekom kupanja, nježno ga osuši čistom krpicom. Možeš se poslužiti i štapićem za uši, ali pazi da nisi previše agresivna i da ne trljaš batrljak. 

“Gornji dio bebine pelene savij prema dolje kako se ne bi trljala o pupkovinu.”

Koristi čistu pamučnu odjeću – u redu je navući laganu odjeću preko batrljka, samo pazi da nije preuska ili da je od materijala koji ne propušta zrak. 

Nekoliko pravila za njegu pupkovine

Operi ruke prije rukovanja batrljkom i izbjegavaj ga dodirivati ​​kad god je to moguće. Koristi samo vodu za održavanje čistoće bebina pupka, osim ako se na tom području pojavi malo mokraće ili kakice. U tom slučaju isperi područje čistom vodom i pH neutralnim proizvodom za pranje. 

Neka se batrljak dobro osuši nakon kupanja. Puno brže će se osušiti i zacijeliti ako ga što više izlažeš zraku. Pokušaj ga ne pokrivati ​​plastičnim hlačama i pelenama. 

“Nikada ne pokušavaj otkinuti batrljak, čak i ako izgleda spreman da ispadne.”

Obavezno provjeri sa svojim liječnikom ili pedijatrom ako batrljak nije otpao nakon više od dva tjedna ili je područje oko batrljka crveno, ima neugodan miris ili je topao i mekan na dodir.

Nakon što batrljak otpadne…

Dok se batrljak suši ili neposredno nakon što otpadne, možda ćeš primijetiti curenje oko bebinog pupka – može biti ljepljivo ili smećkasto, a također može ostaviti trag na odjeći ili pelenama. Moglo bi i malo mirisati i to je u redu jer je to sve proces zacjeljivanja.

Ako pupak i dalje izgleda kao otvorena rana nakon što pupkovina otpadne, izbjegavaj ga trljati dok potpuno ne zacijeli. Nakon što je batrljak otpao, svoju bebicu napokon možeš pošteno okupati. Ako ti se u bilo kojem trenutku pupak ili područje oko njega učini inficiranim ili da tvoju bebu nešto boli, odmah kontaktiraj pedijatra. Pomoći će da se rana umiri i da ti i tvoja bebica mirnije prođete taj period. I zapamti – zacjeljivanje pupka uvijek izgleda gore nego što zapravo jest!