Uredi dječju sobu: Stvari na koje trebaš obratiti pažnju

3 min čitanja

Baš kao što kupovina odjeće za klince mamama donosi osmijeh na lice, tako im sreću pruža i kupovina stvari za uređenje dječje sobe. U silnoj želji da djeci ništa ne fali i da sve bude cakum-pakum, katkad se zna i pretjerati. Zato evo nekoliko savjeta koji će ti dobro doći u uređenju dječje sobe.

Umjesto previše igračaka, ostavi prostor za igranje

Dječja soba je prostorija u domu za koju najviše vrijedi ono pravilo “manje je više. Ako zastaneš na svaku slatku stvar kojom bi ukrasila kutak za svoje dijete, soba će malo-pomalo sve više poprimati izgled hrčkove nastambe nego mjesta na kojem se dijete treba igrati, učiti, odrastati. Dakle, prije nego posegneš za još “samo jednim medom”, zapitaj se je li to stvarno potrebno. Bolje je da u dječjoj sobi ne bude puno stvari, i to iz više razloga.

Prvo, baš kao što odraslima smetaju nakrcane stvari po doma, smetaju i klincima. Nije pritom ni zdravo imati toliko stvari zato što previše detalja i igračaka djetetu smanjuje potrebu za razvijanjem kreativnosti. Na kraju, dječje sobe nikad nisu prevelike, zar ne? Zašto ih onda zatrpati stvarima kada je bolje da dijete ima što više prostora za kretanje?

Spoji funkcionalnost i estetiku

Ako uređuješ sobu za novorođenče, onda, osim krevetića i stola za presvlačenje, nije loše imati i neku fotelju. Nije samo zgodan detalj koji će cijeli interijer malo podignuti, nego je i funkcionalna pa može biti sjajno mjesto na kojem ćeš u miru i toplini te dječje sobice dojiti i družiti se s bebicom. Ako pak uređuješ sobu za predškolarce i školarce, onda je bitno da dijete ima zonu za igranje (iako će cijeli stan kad-tad postati zona za igranje), ali i zonu za učenje, pisanje i crtanje.

Budući da je nemoguće svake godine renovirati i ponovno dizajnirati interijer dječje sobe, razmišljaj unaprijed.

Trebaš imati na umu da će mjesto na kojem je stol za presvlačenje postati mjesto za stol za pisanje zadaća. Veće dijete pak traži veći krevet i sl. To je samo još jedan razlog zašto ti ne treba hrpa dekorativnih (bespotrebnih) stvari. Dakle, vrlo je važno razmišljati praktično.

Ormar u dječjoj sobi, recimo, u nekom će trenutku početi koristiti i samo dijete.

Spoj funkcionalnosti i estetike nije tako jednostavan kao što se čini na prvu, ali je itekako moguć!

Unesi sebe i svoju obitelj u djetetov kutak

Jednoj dječjoj sobi sigurno ne trebaju tamne boje. Biraj svijetle boje, ugodne tonove, ali i kvalitetne materijale – kako za namještaj, tako i za pokrivače, jastuke, tepihe i sve ono s čim će dijete biti u bliskom kontaktu (a bit će više-manje sa svime).

Vrlo je važno dječju sobu personalizirati. Ugradite u nju djelić sebe, svoga djeteta, svoje obitelji. Osim što će lijepo izgledati, to ima vrlo važnu ulogu u djetetovu emocionalnom razvoju.

Za razvoj i dobro raspoloženje svakako trebaš pripaziti i na rasvjetu. Zato pripazi da, osim maksimalnog iskorištavanja prirodne svjetlosti, u dječjoj sobi uvijek bude više izvora svjetlosti. To ćeš dobro izvesti pomoću lampica, ali i podnih ili stolnih lampi.