Važnost samopregleda: Kako smanjiti rizik od raka dojke

3 min čitanja

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Tad se diljem Hrvatske organiziraju brojna događanja kako bi se ukazalo na važnost (samo)pregleda i ranog otkrivanja. 

Redoviti pregled uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvuk. Posebna važnost ovog problema jest što se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali ne izbjegava ni mlade žene. Pročitaj kako možeš bolje brinuti o sebi. 

Što možeš odmah početi raditi – ako još nisi

Odrasle žene svih dobi trebale bi obaviti samopregled dojki barem jednom mjesečno. Dok mamografija može pomoći da otkriješ rak prije nego što napipaš kvržicu, samopregled dojki ti pomaže da budeš upoznata s izgledom i osjećajem svojih grudi kako bi odmah mogla reagirati i upozoriti svog liječnika.

Ovdje saznaj kako obaviti samopregled.

Obavljanje samopregleda može povećati tvoje šanse da otkriješ rak u ranoj fazi, što automatski povećava tvoje šanse za potpuni oporavak. Otkrivanje raka dojke u ranijoj fazi obično zahtijeva manje liječenja od raka otkrivenog u kasnijoj fazi. 

Postoji li najbolja tehnika za samopregled?

Uvijek provjeri obje dojke svaki mjesec. Potraži ima li novih kvržica, zadebljanja ili stvrdnutih čvorova. Stisni bradavice da provjeriš ima li iscjetka ili jesu li uvučene. Ne postoji jedna dobra tehnika – svaki mjesec bi trebala koristiti različite tehnike za pregled dojki. Evo nekoliko preporuka. 

Tijekom tuširanja

Pomiči prste oko cijele dojke dok provjeravaš dojku i pazuh. Kreći se kružno, od vanjske strane prema središtu. Nasapunaj prste i grudi da možeš lakše pomicati prste. 

Dok stojiš ispred ogledala

Pažljivo pogledaj svoje grudi dok stojiš s rukama uz tijelo, a zatim s rukama podignutim iznad glave. Stavi dlanove na bokove i čvrsto ih pritisni kako bi savila prsne mišiće. Potraži znakove naboranja, ispuhanosti ili naboranja samo na jednoj strani.

“Uobičajeno je ako se dojke ne podudaraju.”

Dok ležiš

Lezi i stavi jastuk ispod lijevog ramena, a lijevu ruku stavi iza glave. Desnom rukom pomiči prste oko lijeve dojke. Čini to nježnim kružnim pokretima kako bi pokrila cijelu dojku i pazuh, koristeći različite vrste pritiska. Kad završiš, promijeni strane. Ležeći položaj čini tkivo dojke tanjim i lakšim za pregled.

Obilježavanje u Hrvatskoj

Nacionalni dan u Hrvatskoj obilježavamo 7. listopada, kad simbolično nosimo ružičaste vrpce i skrećemo pozornost na bolest u nadi da ćemo je spriječiti, ali i podržati one koji se trenutno s njom bore. 

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Osim putem medija, o rasporedima besplatnih pregleda i novostima vezanim uz Ružičasti mjesec možeš pratiti na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Brini o sebi i tako potakni i ostale!