Ružičasti mjesec – Važnost samopregleda

3 min čitanja

Listopad je Mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan u Hrvatskoj obilježavamo 7. listopada.

Nošenje vrpce samo je simbolički, ali cilj ovog ružičastog mjeseca je skrenuti pozornost na bolest u nadi da ćemo je spriječiti, podržati one koji se trenutno s njom bore i na kraju je uspješno iskorijeniti.

Kao i kod svakog raka, ključ liječenja je rano otkrivanje. Mjesec svijesti o raku dojke ženama može poslužiti kao snažan podsjetnik da zakažu mamografiju ili provedu samopregled kako bi pokušale pronaći dokaze o bolesti što je prije moguće.

Razumijevanje zdravlja dojki

Samo svijest o dojkama nije dovoljna – i žene i muškarci moraju imati dobro razumijevanje zdravlja dojki. To znači biti svjestan važnosti zdravlja dojki, imati povjerenja u prepoznavanje promjena na svojim grudima, poznavati čimbenike rizika za rak dojke i naučiti kako obaviti redovni samopregled dojki.

“Odrasle žene svih dobnih skupina trebale bi obaviti samopregled dojki jednom mjesečno.”

Oduzet će ti svega nekoliko minuta. Dok ultrazvuk i mamografija mogu pomoći u otkrivanju raka prije nego što osjetiš kvržicu, samopregled dojki pomaže ti da upoznaš svoje grudi i naučiš prepoznati i najmanje promjene.

Kako obaviti samopregled

Grudi možeš pregledati ispod tuša, ispred ogledala ili u ležećem položaju.

Dok stojiš ispred ogledala, pregledaj svoje grudi s rukama podignutim iznad glave te potom i s rukama položenim na struk. Potraži bilo kakve promjene u konturi dojki, otekline, uvlačenja na koži ili promjena na bradavicama.

Ako se odlučiš na samopregled u ležećem položaju, stavi jastuk pod desno rame, a desnu ruku iznad glave. S ispruženim prstima lijeve ruke nježno pritisni desnu dojku – u malim kružnim pokretima okomito ili kružno po cijeloj dojci. Kreni najprije s nježnim, potom sa srednjim, a onda i čvrstim pritiskom.

Nakon toga provjeri i bradavice – čvrsto ih stisni, provjeri ima li iscjetka i izraslina na areoli. Ukoliko ima iscjetka, provjeri njegovu boju na bijelom papiru ili maramici.

Rano otkrivanje

Za rano otkrivanje raka dojke, obrati posebnu pozornost na:

1. promjene oblika i veličine dojke;

2. kvržice i zadebljanja na dojci ili nabranost kože;

3. iscjedak iz bradavice koji se javlja samo iz jednog otvora na bradavici. Može biti krvavi, smeđi ili jantarnožuti.

“Ako otkriješ nešto od toga, važno je znati da uzrok ovim promjenama ne mora nužno biti rak.”

Postoje i druge bolesti koje mogu biti popraćene ovim promjenama, no bolje je ne riskirati i što prije ih provjeriti kod liječnika.

Navika za cijeli život

Samopregled je navika za cijeli život, a najbolje je to činiti već od 20. godine života. Većina liječnika se slaže da bi prvu mamografiju žena trebala napraviti s 40 godina. S druge strane, mamografija se preporuča i ranije, ovisno o nasljednoj sklonosti raku dojke kao i patološkim procesima u dojkama otkrivenim drugim tehnikama pregleda, kao što su ultrazvuk ili magnetska rezonancija.

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Osim putem medija, o rasporedima besplatnih pregleda i novostima vezanim uz Ružičasti mjesec možeš pratiti na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Brini o sebi i tako potakni i ostale!