Vitamin D u trudnoći

3 min čitanja

Zašto je trudnicama potreban vitamin D?

Vitamin D u trudnoći je veoma bitan jer njegov nedostatak može izazvati anomalije u rastu kostiju i razne deformacije djeteta od rođenja pa sve do odrasle dobi. Isto tako, porođajna težina djeteta može biti bitno ugrožena, kao i razvoj djetetova imunološkog sustava. Vitamin D koji je odgovoran za održavanje razine kalcija i fosfora u tijelu trudnice pomaže izgraditi kosti i zube vaše bebe. Ukoliko dijete pri rođenju bude bez potrebnih doza vitamina, povećane su šanse od rahitisa koji dovodi do deformacija i prijeloma kostiju.

Nedostatak ovog vitamina u tijelu trudnice može dovesti do brojnih komplikacija i povećane vjerojatnosti da će dijete biti rođeno carskim rezom. Može doći  i do preeklampsije (povećani krvni tlak i koncentracija proteina u urinu) koja ako se ne liječi može prijeći u eklampsiju koja uzrokuje gubitak svijesti, komu, pa čak i smrti majke i djeteta. U moderno doba pokrenutna su mnogobrojna istraživanja na temu prevencije bolesti uzimanjem vitamina D. Često se uz prevenciju bolesti vitaminom D spominju autoimune bolesti poput dijabetesa tipa 1, artritis, multipla skleroza, bolesti desni, problemi sa krvnim tlakom te karcinom.

Potreba za vitaminima

Trudnicama se preporučuje dnevna doza od 5 mikrograma (200 IUS) ukoliko se trudnica izlaže suncu te se dodatno stvara vitamin D u tijelu. Ukoliko trudnica nije izložena suncu, ta dnevna potreba raste i do 4.000 IU vitamina D.

Proizvodi iz prirode koji sadrže vitamin D

Masne ribe, riblje ulje, mlijeko, jaja i žitarice sadrže najviše vitamina D, no ukoliko proizvodi nisu provjerenog porijekla, svakako na ambalaži provjerite količinu vitamina D koji sadrže.

Primjeri dobrih izvora vitamina D

60g kuhanog soma: 570 IU

Oko 5grama kuhane skuše i lososa: oko 500 IU

Šalica mlijeka : 100 IU

Čaša soka od naranče: 100 IU

1 Žumanjak: 20 IU

Vitamin D kao dodatak prehrani

Najvjerojatnije će vam biti potrebni dodaci prehrani koji sadrže vitamin D jer je količina dobivena iz hrane zanemariva, a u vitaminskim pilulama za trudnice se vitamin D najčešće nalazi u veoma maloj količini. Dok jedni liječnici smatraju kako se količina vitamina D može nadoknaditi izloženošću suncu, drugi upozoravaju na opasnost izlaganja sunčevim zrakama, pogotovo u trudnoći kada je koža trudnice osjetljivija na pigmentacijske promjene uslijed kojih dolazi do neravnomjernog tamnjenja kože. Uz nedostatno izlaganje suncu do nedostatka vitamina D može dovesti i pohranjivanje vitamina D u koži, tako da jako mali dio uđe u organizam. Određeni lijekovi smanjuju razgradnju vitamina D u organizmu (lijekovi za snižavanje kolesterola, steroidi) . Svakako preporučujemo da se posavjetujete sa svojim liječnikom prilikom odabira vitamina D koji ćete konzumirati. Imajte na umu da je vitamin D3 najučinkovitiji oblik vitamina D jer se u potpunosti iskorištava,dok je kod D2 iskoristivost do 25% slabija.

Nedostatak vitamina D

Nedostatak vitamina D će se manifestirati nekim simptomima samo ako je razina vitamina D izrazito niska. U tom slučaju može doći do slabljenja kostiju i opće slabosti. Ukoliko imate blagi nedostatak vitamina D u trudnoći, vjerojatno nećete imati nikakve simptome, no nedostatak vitamina će se odraziti na zdravlje vašeg djeteta. Najsigurnije je napraviti krvne pretrage koje pokazuju razinu seruma 25 (OH) D, oblik koji se nalazi u krvi.

www.klinfo.hr