Vježbanje u trudnoći

3 min čitanja

Trudnoću s razlogom nazivamo drugim stanjem. Organizam je zaista u nekom drugačijem stanju. Pretvara se iz tijela za samo jednu osobu u tijelo u kojem se razvija druga osoba. Predivan je to proces, no zahtjevan za tijelo. Učinimo stoga sve kako bi tijelo kroz trudnoću prošlo što uspješnije. Time pomažemo originalnom „vlasniku“ tijela- majci, te novoj osobi koja se priprema doći na svijet.

Neke od dobrobiti vježbanja u trudnoći su:

– jačanje mišića kako bi podnijeli povećano opterećenje

– jako tijelo lakše podnosi promjene težine i težišta tijela

– mišićima podupiremo opuštenije ligamente

– boljom kondicijom lakše podnosimo veće potrebe za kisikom

Između puno stvari koje majka treba znati i prakticirati tijekom trudnoće vježbanje sigurno zauzima visoku poziciju. Tijelo se mijenja kako bi se prilagodilo zahtjevnoj ulozi u kojoj se nalazi.

Hormoni opuštaju ligamente. Na prvi pogled, ovo je pozitivna stvar. Za trudnoću svakako je, no opušteni ligamenti povećavaju mogućnost ozljeda zglobova i istegnuća mišića. Iz ovog razloga mišići moraju biti sposobni sve držati na svom mjestu. Lijek je pravilno i zdravo vježbanje.

Uslijed rasta trbuha, tijelo dobiva iznenadni „uteg“ s prednje strane koji mijenja centar gravitacije cijelog tijela. Zbog toga često možete vidjeti trudnice kako gornji dio tijela „guraju“ prema natrag. I za ovu prilagodbu potrebno je ojačati unutarnje kose trbušne mišiće, TVA, mišiće stabilizatore lopatica i mišiće ekstenzore trupa. Kako bi se promjena događala na ispravan način, te kako ne bi imala negativne posljedice kao što su bolovi u leđima i slično.

Tijekom trudnoće povećava se težina majke. Vježbanjem utječemo na to da povećanje težine bude pod kontrolom, te mišiće pripremamo za podnošenje većeg opterećenja.

Mora li to biti drugačiji trening nego inače?

Ovo je jedno od čestih pitanja aktivnih majki. Odgovor je jednostavan. Da.

Iako ne treba odmah prestati raditi uobičajene treninge čim saznate za trudnoću, lagano usporavajte ritam i počnite raditi vježbe prilagođene trudnoći. Svrha tih vježbi je drugačija i prilagođena majkama te stanju u kojem se tijelo nalazi tijekom trudnoće.

Vježbe tijekom trudnoće moraju odgovarati zahtjevima situacije. Dakle, kondicija se razvija na drugačiji način nego u uobičajenim treninzima jer tijelo ne može podnijeti trčanje, skokove ili klasični spinning. Zbog pada krvnog pritiska u trudnoći, važno je ne raditi nagle promjene položaja tijela kako bismo izbjegli vrtoglavicu. Također, mišići zdjeličnog dna, mišići nogu te mišići ekstenzori leđa potrebni su u trudnoći jer pružaju potrebnu potporu te ih moramo dovesti u odgovarajuće stanje.

Nakon trudnoće dobro je nastaviti vježbati u grupi za trudnice još neko vrijeme kako bi se tijelo lakše, brže i učinkovitije vratilo u uobičajeno stanje.

www.vjezbaonica.hr