Zabranjena hrana za dojilje

4 min čitanja

Kod nas se tradicionalno tijekom dojenja preporučuje izbjegavanje hrane koja uzrokuje nadimanje, kao što su kelj, kupus, cvjetača, brokula, grah i leća, no nije dokazano da te namirnice izazivaju tegobe kod dojenčeta. Pročitajte što nutricionisti savjetuju mamama koje doje!

Unatoč brojnim savjetima koji se prenose iz generacije u generaciju, stručnjaci danas tvrde da većina majki ne mora mijenjati prehranu tijekom dojenja. Prema riječima Tene Niseteo, kliničke nutricionistice iz Klinike za dječje bolesti Zagreb i autorice internetske nutricionističke enciklopedije Definicija hrane, izbacivanje bilo kojih namirnica iz prehrane tijekom trudnoće ili dojenja nije znanstveno opravdano, a s nutricionističke strane se čak smatra nepovoljnim za organizam majke.

Dozvoljena i zabranjena hrana za dojilje najčešće je uvjetovana kulturološki, budući da znanstvenim studijama nije utvrđena jasna veza između određenih namirnica i nepoželjnog utjecaja na majčino mlijeko i dojenje. Primjerice, ženama u Indiji preporučuje se češnjak tijekom dojenja, dok se u zapadnom svijetu zagovara izbjegavanje češnjaka budući da može utjecati na okus mlijeka.

doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica za KBC Rebro

Hrana koja nadima i izaziva alergiju

Kod nas se tradicionalno ženama koje doje preporučuje izbjegavanje hrane koja uzrokuje nadimanje, kao što su kelj, kupus, cvjetača, brokula, raštika, grah, leća, kesteni, no istraživanja nisu jasno dokazala da te namirnice u stvarnosti izazivaju tegobe kod dojenčeta.

Nutricionisti ipak pozivaju na oprez kad je riječ o nutritivnim alergijama.

Dojiljama koje su alergične na određenu hranu ili u obitelji postoji sklonost alergijama, savjetuje se izbjegavanje namirnica na koje su alergične, posebice mliječnih proizvoda.Oni mogu izazvati preosjetljivost kod neke dojenčadi, a kao problematične namirnice spominju se i jaja, kikiriki, orašasti plodovi, pšenica, soja, kukuruz, rajčice, luk, kupus i drugo povrće iz skupine krstašica, začini, morski plodovi i citrusi.

Darija Vranešić Bender

Što kad beba burno reagira na neku namirnicu?

Nutricionistica dr.sc. Mihela Dujmović, stručna suradnica za dječju hranu Bebivita i Bebimil u tvrtki Vivera, savjetuje što učiniti u slučaju neuobičajene bebine reakcije na određenu vrstu hrane:

Ako primijetite da neka namirnica uzrokuje nelagodu kod djeteta, vodite dnevnik prehrane u koji ćete bilježiti svaki pojedeni obrok, međuobrok i sve što ste konzumirali, uključujući i sokove, čaj, kavu, lijekove, kao i ponašanje djeteta tijekom i nakon dojenja.Ako uočite jedinstven obrazac ponašanja dojenčeta u satima nakon obroka, na primjer dijete plače jače nego inače, trbuščić mu je nadut, ima drugačiju stolicu i slično, izbacite iz prehrane namirnicu koja je vjerojatno to izazvala. Nakon nekoliko tjedana ponovite uzimanje iste namirnice i provjerite smeta li djetetu uvijek ta namirnica.

dr. sc. Mihaela Dujmović

Općenito je savjet nutricionista izbjegavati začinjenu hranu, mesne prerađevine, brzu i polugotovu hranu, slatkiše, masti životinjskog podrijetla i margarin, a kako biste smanjili opasnost od trovanja, izbjegavajte sirovu hranu kao što je tatarski biftek, carpaccio, sirova riba, pljesnivi sirevi…

Kava, alkohol i dojenje

Umjerena konzumacija kave i kofeinskih napitaka je dozvoljena, osim ako primijetite da dijete na to reagira nemirom i nesanicom. Dakle, možete popiti šalicu kave, ali veće količine kave ili crnog, zelenog i sličnih čajeva te napitaka koji sadržavaju kofein, djeluju diuretski i treba ih ograničiti.

Mihaela Dujmović

Kad je riječ o alkoholu, iako se čaša šampanjca ili vina u posebnim prigodama može tolerirati dojiljama, Darija Vranešić Bender napominje da alkohol i dojenje ne idu zajedno, jer se alkohol lagano izlučuje u majčinom mlijeku, a koncentracija mu je na vrhuncu sat vremena nakon konzumacije. “Kada majka popije i malu količinu alkohola dojenče pije manje mlijeka, vjerojatno stoga što alkohol mijenja okus majčinog mlijeka”, objašnjava.

www.klokanica.hr