Blagdani u obitelji – izazovi i ideje za aktivnosti

4 min čitanja

Čini se kako roditelji upravo u vrijeme blagdana imaju najmanje vremena za kvalitetno druženje s djecom.

Kao psihologinja koja radi u predškolskoj ustanovi, često od roditelja čujem kako im je jako teško pomiriti sve obveze koje sa sobom nose blagdani – podnijeti financijske pritiske, ispuniti želje svoje djece te se uz to veseliti i učiti djecu kako je upravo druženje s obitelji prava bit blagdana. Tada im naglašavam kako su obično svi zahtjevi i očekivanja koja stavljamo ispred sebe preveliki te da dovode do frustracije.

Ako i uspijemo kupnju obaviti unaprijed, uštedjeti novce za sve želje i darove, savršeno očistiti i urediti dom, skuhati sva jela – često morati žrtvovati vlastiti mir, sklad i vrijeme s obitelji. Ovih blagdana, pokušajmo pred sebe staviti realne ciljeve te potaknuti djecu na kreativne aktivnosti i stvaranje zajedničkih tradicija.

Kako uključiti djecu u pripremu za blagdane?

Djeca vole biti uključena, posebice kad dobiju ulogu i svojom odlukom odluče poštovati raspored i obveze koje su pred nama. Prije spavanja, razgovarajte s djetetom o nadolazećim obvezama ili aktivnostima u koje ih želite uključiti. Ako dijete nije još dovoljno razvojno zrelo da čisti kuću ili pomaže u pripremanju kolača, to ne znači da ne može sudjelovati u drugim blagdanskim aktivnostima.

Djeca se mogu uključiti na kreativniji način. Primjerice, mogu biti “stražar” koji pazi da nitko ne ometa mamu dok postavlja lampice na bor ili pjevač koji zabavlja tatu dok pere suđe. To su one rutine koje stvaramo i koje će djeci ostati kao uspomena.

“Prosinac je mjesec koji je označavao ljubav, zajedništvo i vrijeme s obitelji, no zbog pandemije koronavirusa mnogo toga je drugačije.”

Blagdani su drugačiji no što ih se sjećamo

Božić je mnogima najdraži blagdan – predstavlja ljubav, zajedništvo i vrijeme s obitelji. No, upravo zato su blagdani mnogima postali “okidač” za prisjećanje na sve što su u pandemiji izgubili i usporedbu kako je nekada bilo “puno bolje”.

Mnogi su uslijed pandemije izgubili svoje bližnje. Ako je netko od vaših voljenih nedavno preminuo ili nemate mogućnost provesti blagdane s obitelji i prijateljima, znajte da je prirodno osjećati tugu, bezvoljnost pa i ljutnju.

“Blagdani ne moraju biti savršeni, niti isti kao prošle godine.”

Čak iako osjećate tugu ili su vaše tradicije izmijenjene, možete i dalje voljeti blagdane i uživati u njima. Pokušajte stvoriti nove obiteljske rituale i otvoreno razgovarajte o svojim osjećajima. Pitajte djecu kako su oni, nedostaju li im neke tradicije i u kojim su aktivnostima uživali prošlih blagdana. Ako je moguće, neka upravo to budu aktivnosti koje će biti prioritet ovih blagdana.

Konačno, pokušajte svaku večer s djecom pričati o zahvalnosti –  razgovarajte o tome zašto su oni sretni i zahvalni ovih blagdana. Ako im je teško sjetiti se odgovora, podsjetite ih na sve zbog čega možemo osjećati zahvalnost – fini ručak, izlet, snijeg, mirisne kolačiće i ukrase u kući, filmove ili vrijeme provedeno s obitelji.

Razgovor o tome djeci će pružiti novu perspektivu, a odličan je i za jačanje psihološke otpornosti koja uključuje dobro prilagođavanje promjenama i teškim okolnostima. Iako ove prilike možemo opisati takvima, uz gore navedene savjete možemo osigurati da djeca nemaju osjećaj da one narušavaju ili zaustavljaju djetinjstvo.

Tea Klepac, mag. psych.