Kad se male ruke slože: preslatke ideje za božićne ukrase

3 min čitanja

Poanta Božića je u provođenju vremena s obitelji i prijateljima te stvaranju zabavnih uspomena koje će trajati cijeli život – to je posebno istinito kada su u pitanju mališani.

Tko se ne sjeća otvaranja darova na božićno jutro ili izrade ukrasa od slanog tijesta s bakom? I dok postoje brojni načini za zabavu – pomislimo samo na snježne anđele i sanjkanje – postoje neki dani kada su aktivnosti u zatvorenom prostoru najbolja opcija. Umjesto da djecu prepustite televiziji (iako i mi volimo blagdanske filmske večeri), širite svoju ljubav prema DIY božićnim ukrasima i potaknite ih  na kreativnost i kvalitetno korištenje slobodnog vremena.

Adventski kalendar Djeda Božićnjaka

Od bijelog papira izrežite lice Djeda Mraza. Dodajte teksturu olovkom u boji. Izrežite ružičaste obraze, oči i nos od kartona, a potom ih zalijepite na lice. Izrežite šešir od crvenog i bijelog papira i to također zalijepite. Nadodajte veliku vatu na vrh šešira. Izrežite dugu bradu od bijelog papira. Na bradu napišite datume u mjesecu koji prethodi Božiću.

Objesite kalendar i u blizini postavite zdjelu s vatama i tubu ljepila. Dijete će svaki dan do Božića trebati lijepiti vatu na određen datum, a 25. prosinca njegova brada bit će puna i pahuljasta!

Napravite šašave božićne vrećice

Za ovu aktivnost najbolje je koristiti smeđe papirnate vrećice jer su najpogodnije za razan i domišljat dizajn. Nakon što ste s djecom napravili i ukrasili keksiće, skupite nekoliko takvih vrećica.

Gumene kalupe u obliku pahulja, zvijezda ili drugih oblika koje ste koristili za oblikovanje keksa sada umočite u svijetloplavu, tamnoplavu ili bijelu boju, a potom ih otisnite na vrećice. Na oba vrha vrećice probušite rupicu i kroz njih provucite komad crvene ili crveno-bijele špage. Osim što ćete se zabaviti u smišljanju ideja i izradi vrećica, svaki poklon koji ćete poklanjati u njoj bit će posebniji.

Nestašni božićni vijenac

Jednostavno zavežite trake zelenog filca oko oblika vijenca kako biste stvorili ovaj pahuljasti i zabavan blagdanski ukras.

Radite ga tako da izrežete trake dvije različite nijanse zelenog filca. Potom zavežite trake oko oblika vijenca. Pričvrstite male crvene ukrase po cijelom vijencu vrućim ljepilom. Svakako savjetujemo da to obavite vi ili da budete u blizini djece dok ga koriste. Nakon toga omotajte široku vrpcu oko vijenca i spreman je za svoje počasno mjesto!

Preslatki zvončići (bez prevelike buke!)

Djeca će vam rado pomoći u izradi ovog slatkog ukrasa. Od “izbočenih” dijelova kartonske kutije za jaja, izradite zvončiće i obojite ih najdražim bojama. Na vrh zvončića izbušite rupu i provucite špagu. Ove ukrase možete objesiti gdje god želite, na ulazna vrata, iznad kamina ili kraj kreveta. Opcija je bezbroj!

Ako želite izraditi “bogatiji” ukras za vrata, zvona možete staviti i na vrpcu. Na tri duljine vrpce stavite zvona, zavežite jedan kraj vrpce, a zatim zavežite i dio bez čvora oko malog vijenca ili žice u obliku kruga. Spojite malu hrpu sezonskog zelenila pa ih pričvrstite na oblik vijenca ili kruga. Zavežite veliku mašnu i zalijepite je vrućim ljepilom na žicu tik iznad zelenila.