Mjesta na kojima bebe nipošto ne bi smjele spavati

4 min čitanja

Novim roditeljima često se govori da uspavaju svoju bebu tamo gdje najbolje spavaju, ali to zaista nije dobar savjet. Koliko ima sigurnih, toliko ima i riskantnih mjesta za spavanje.

Pravila sigurnog spavanja mogu biti zbunjujuća, osobito kad ste iscrpljeni. Provjerite ovaj popis kako biste bili sigurni da izbjegavate ove uobičajene pogreške što se tiče mjesta za spavanje.

Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji (APA), vaša beba bi trebala spavati:

  • u naslonjaču, kolijevci ili krevetiću u blizini vašeg kreveta,
  • na leđima, a ne na boku ili trbuhu,
  • na čvrstoj površini za spavanje, poput čvrstog madraca za krevetić, prekrivenog dobro postavljenom plahtom,
  • bez ikakvih mekih predmeta (jastuka i igračaka) ili labave posteljine (deka i plahti) u kolijevci ili krevetiću.

Također biste trebali paziti da se vaša beba ne pregrije dok spava.

Dijeljenje sobe

Iako biste trebali dijeliti sobu sa svojom bebom, to ne znači da morate dijeliti krevet. Najsigurniji način spavanja s bebom je u istoj sobi prvih šest mjeseci do godinu dana života.

Spavanje u istoj prostoriji može smanjiti rizik od SIDS-a za čak 50%. Rizik od slučajnog gušenja smanjuje se nespavanjem u istom krevetu.

Autosjedalice

Iako novorođenčad neće nužno steći loše navike spavajući u autosjedalici, to nije najsigurnije mjesto za njihovo spavanje. Dojenčad koja je predugo u autosjedalici može biti izložena većem riziku od razvoja pozicijske plagiocefalije.  

Ako sjedalica u automobilu nije dobro montirana, glava djeteta, kao i kod sjedalice za ljuljanje, može pasti’ i ugroziti disanje!

Znamo koliko je teško kad bebica napokon usne slatkim snom u autosjedalici, a vi ste na odredištu i treba je nekako nježno prenijeti bez da ju probudite. Koliko god bilo privlačno ostaviti ju da u miru odspava, svejedno biste trebali pronaći prikladnije mjesto za spavanje.  

Stolice za ljuljanje i na vibraciju

Sve dok odrasla osoba može nadzirati i intervenirati ako se djetetova glava prevrne previše naprijed i dok pazi da su remenčići dobro stegnuti, ali da istovremeno ne prijete djetetovom disanju, rizici su svedeni na minimum. Bitno je nadzirati i stariju djecu jer mogu nastradati pokušavajući se izvući iz stolice. Nikako se ne preporučuje hraniti djecu u takvim sjedalicama.

Kauč, naslonjači, itd.

Iako je lako pomisliti “ako mogu ja, zašto ne bi mogla moja beba”, imajte na umu da je za bebu ovo opasno. Bebe se tek uče pomicati i ne znaju kontrolirati svoje tijelo. Mogu se otkotrljati, pa se zbog nedovoljno snage ne mogu vratiti natrag. Ako se beba pomakne do jastuka, on joj može ugroziti disanje. Ako se pak “okrene” na suprotnu stranu, može lako pasti na pod.

Jastuk u obliku slova U

Jastuk u obliku slova “U” mame često koriste tijekom dojenja kako bi dijete bilo u pravilnom položaju. No, neki roditelji stavljaju svoju djecu na takve jastuke dok spavaju.

Beba lako može skliznuti s jastuka te zbog položaja vrata ostati bez kisika.

Stručnjaci često upozoravaju da se ovakva vrsta jastuka nikako ne smije upotrebljavati dok bebe spavaju jer se tako povećava rizik od smrtnosti. Nemojte koristiti te jastuke niti u autosjedalicama.

Savjeti za slatke snove

Neke bebe odmaraju se tek nešto više od sat vremena u komadu! Ali svim je bebama potrebno što više sna kako bi se mogle normalno razvijati. Pročitajte savjete kako svoju bebicu najbolje umiriti i uspavati te kako znati spava li dovoljno.