S ovim savjetima klinci će obožavati kupanje

3 min čitanja

Iako se vaša beba u početku možda boji, uskoro će uz vašu pomoć prskati vodom na sve strane. Donosimo savjete kako upoznati bebu s vodom i osigurati joj sigurnu i sretnu sezonu kupanja!

Prvo i najvažnije pravilo jest da uvijek budete u blizini, točnije, nadohvat ruke, savjetuje Američka pedijatrijska akademija (AAP), koja je sastavila upute za roditelje kako najsigurnije upoznati bebu s vodom.

Bebe mogu vrlo lako nastradati u samo malo vode pa imajte to na umu čak i tijekom kupanja u bazenčićima za napuhavanje! Preporuča se da prve lekcije iz plivanja počnu u kadi. Ondje svojoj bebi možete pružiti sigurno okruženje te ju naviknuti na dodir s vodom. Lagano polijevajte bebicu preko glave i gledajte kako otkriva jedan potpuno novi svijet.

Nemojte zaboraviti da vaš govor tijela jako puno govori bebi.

Ako ste opušteni, nasmijani i održavate kontakt očima, beba će shvatiti da je voda sigurno i zabavno mjesto. Dok ste u vodi, pjevajte svojoj bebi pjesmice ili igrajte jednu od igara koje preporučamo u ovom tekstu.   

Bitna je i temperatura vode. Uvijek pripazite da je temperatura dobra te nadgledajte mijenja li se bebina boja na usnama i prstićima. Temperatura vode treba biti najmanje 28 stupnjeva. Kad ste napokon osigurali sve dobre uvjete, vrijeme je za igru!

Četiri vodene igre koje će zabaviti, ali i nešto naučiti vašu bebu

Za sve koji su voljni pokušati, donosimo nekoliko simpatičnih igara koje će pomoći vašoj bebi da razvije ljubav i poštovanje prema vodi.

  1. “Motorni čamac”

Dok držite bebu u rukama, pustite neka joj nožice budu u vodi. Potom ju nježno pomičite lijevo-desno (i slobodno oponašajte zvuk čamca!).

Prednost igre: Beba će nogama početi udarati po vodi i naviknut će se na osjećaj kontakta s vodom.

  • “Slijedi vođu”

Od umakanja nožnih prstića do kratkog zarona s nosom, beba će sve pokušati kad vidi vas da to radite.

Prednost igre: Potaknut ćete svog punoglavca da isprobava nove stvari.

  • “Prvi zamah”

Držite patkicu ili neku drugu igračku malo izvan dosega i potaknite bebu da je zgrabi i povuče prema sebi.

Prednost igre: Ova igra podučava bebu raznim pokretima u vodi, točnije, načinima plivanja i kako se održavati na površini.

  • “Na trbuščić”

Položite bebu trbuhom na pjenastu prostirku i polako je pomičite naprijed-natrag.

Prednost igre: Jača leđa i vrat te pomaže bebi da se osjeća sigurno.