Kada je pravo vrijeme da se prekine s popodnevnim spavanjem

4 min čitanja

Kada mala djeca prestaju drijemati? Koliko drijemanja je djetetu potrebno, koliko treba trajati i kada prestati ovisit će isključivo o tvom djetetu i o tome koliko spava noću.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) preporučuje da dijete od 2 godine treba spavati 11,5 sati noću i 1,5 sati po danu. Preporuka za dnevno drijemanje smanjuje se na 45 minuta kada dijete navrši 3 godine, a do dobi od 4 godine NHS preporučuje da im više ne treba dnevno drijemanje.

Znakovi koji pokazuju da je dijete spremno za taj korak

Evo nekoliko znakova na koje trebaš obratiti pozornost.

1. Dugo mu treba da zaspi u vrijeme podnevnog drijemanja

Tvom mališanu treba dosta vremena da zaspi i općenito se ne čini umornim kada prođe vrijeme podnevnog drijemanja. Ovo je klasičan znak da dijete možda počinje odmicati od popodnevnog spavanja. Zapamti, kako dijete raste, postupno može podnijeti više vremena budnosti tijekom dana.

2. Nije umorno navečer

Djetetu treba dosta vremena da zaspi i općenito se ne čini umornim kada dođe vrijeme za spavanje. Ovaj znak često ide ruku pod ruku s prethodnim. Recimo da se tvoje dijete u posljednje vrijeme opire popodnevnom drijemanju i umjesto da zaspi u određeni sat, zapravo ne utone u san još barem sat i pol. To znači da bi se moglo probuditi kasnije. Problem je u tome što će se kasnije buđenje gotovo sigurno pretvoriti u probleme s noćnim spavanjem.

3. Preskače drijemanje

Tvoje dijete u potpunosti preskače popodnevno spavanje, ali ne pokazuje nikakve negativne nuspojave. Ako ponekad potpuno preskoči drijemanje, ali se čini u redu (točnije, nije mrzovoljno, ne izgleda iscrpljeno u ranim večernjim satima, može ići spavati u razumno vrijeme itd.), to je dobar znak da je spremno ukinuti podnevno drijemanje.

Kako pomoći djetetu da ukine podnevno drijemanje

Prijelazi iz drijemanja mogu biti nezgodni. Za početak, podsjećamo da to ovisi od djeteta do djeteta. Neka mala djeca mogu prestati drijemati od prvog dana i gotovo nikada neće trebati još jedno popodnevno drijemanje. Drugoj djeci možda će trebati postupno prilagođavanje. Primjerice, dijete može proći tri dana bez popodnevnog drijemanja, ali četvrtog će mu to trebati.

“Neka tvoj mališan bude vodič u ovom procesu prilagodbe.”

Ako se dijete doista ne čini umornim u vrijeme spavanja, nemoj ga pokušavati prisiliti na spavanje. Umjesto toga, imajte “vrijeme odmora” – stavi dijete u krevet s knjigama i malim igračkama i neka se tiho igra sat vremena. Ovo je pobjeda za sve: ti se možeš malo odmoriti, a tvom mališanu omogućuje da se zabavi i odmori. Ako se u bilo kojem trenutku osjeti umornim, ima mirno i opušteno okruženje u kojem se može naspavati.

Također, imaj na umu da ćeš u ranim fazama ovog prijelaza možda morati malo prilagoditi vrijeme za spavanje. Djeca od 2 godine trebaju 12-14 sati sna svaki dan, dok djeca od 3 godine trebaju 11-13 sati.

Ideje za igračke u vrijeme odmora

Uvijek imaj nekoliko igračaka u posebnoj kutiji ili dijelu ormara koji će se koristiti samo u “vrijeme odmora”. Tako će odmor postati privlačnijim i zabavnijim te spriječiti da se dijete zasiti igračaka. Prije odmora, neka dijete odabere jednu ili dvije opcije za taj dan. Nakon što vrijeme odmora završi, neka ih vrati na mjesto. Na BIPINIM policama možeš pronaći razne igračke upravo za tu namjenu!

Moglo bi te još zanimati: Najbolje didaktičke igračke koje će svako dijete obožavati