Kako (pre)živjeti neispavanost s dolaskom novog člana obitelji

3 min čitanja

Nedostatak sna nije nešto na što možeš samo zijevnuti i odmahnuti rukom.

Kad prolaziš kroz neispavanost prvih mjeseci roditeljstva, možda ćeš se zapitati hoćeš li uspjeti to prebroditi. Hoćeš! Evo nekoliko činjenica i savjeta kako to uspješno savladati.

Učinci neispavanosti i kako ih spriječiti

Svatko tko se ikada osjećao neispavanim može biti dodatno zaboravljiv, nemotiviran i iscrpljen. No kronični nedostatak sna, kao što je često slučaj kada si novopečeni roditelj, zapravo može imati značajne učinke na tvoje fizičko i mentalno zdravlje. Iako je nedostatak sna u osnovi neizbježan – pogotovo kad imaš bebu – to ne znači da ne postoje stvari koje možeš učiniti kako bi se pokušala dovoljno naspavati.

Nadoknadi izgubljeni san. Kratko razdoblje nespavanja moguće je nadoknaditi. Ako spavaš malo više vikendom – primjerice, dva ili tri sata – to itekako može biti od koristi. Ipak, nemoj dopustiti da se malo dodatnog spavanja pretvori u pretjerivanje. Ako pretjeraš, možeš pokrenuti potpuno novi ciklus nespavanja jer nećeš biti umorna kad bi zapravo trebala ići spavati.

Odrijemaj. Nove mame ne bi trebale pokušavati biti produktivnije tijekom djetetova spavanja. Drijemanje od 20 do 30 minuta osvježit će te bez izazivanja onog umornog osjećaja kada se probudiš. Većina ljudi, ne samo novopečenih mama, mogla bi imati koristi od kratkog popodnevnog spavanja. Ali nemoj spavati kasnije od 14 ili 15 sati. To može ometati tvoje vrijeme za spavanje. Ako tvoja beba ne spava redovito, prihvati pomoć prijatelja i rodbine.

Noćne izmjene za hranjenje. Danonoćno hranjenje može dovesti do ozbiljnog nedostatka sna. Pokušajte se ti i tvoj partner izmjenjivati svaku večer, tako da jedna osoba radi sva hranjenja dok druga spava. Tako se barem jedna osoba može dobro naspavati, umjesto da oboje spavate u malim komadima. Dojilje bi mogle razmotriti ispumpavanje mlijeka kako bi se tata mogao pobrinuti za barem jedno noćno hranjenje.

Manje nadgledanja. Novorođenčad su aktivni spavači. Ako tvoja beba stenje ili cvili po noći, to ne znači da moraš skočiti iz kreveta. Nauči bebu da spava cijelu noć. Većina beba do 6 mjeseci može spavati sedam do osam sati uzastopno. Kako bi potaknula bebu da sama ponovno zaspi usred noći (umjesto da plače za tobom), stavi je u krevet dok je još budna. Na taj ćeš ju način početi polako odvikavati od dosadašnjih strategija uspavljivanja u naručju.

BIPO klub ti želi poručiti…

U onim danima kada ti nedostatak sna otežava bilo kakve radnje, pokušaj imati milosti prema sebi i malo usporiti. Vrlo je lako imati savršenu predodžbu o tome kakvi bismo trebali biti kao roditelji, a kada dođe do neispavanosti, to često znači da sve što možemo je postići minimum – i to je sasvim u redu. Dakle, zaboravi na uredan dom kada si neispavana. Pusti sad taj veš, dopusti si živjeti svoj život kao pospana osoba. Ide ti super i obećajemo – doći će dan kad ćeš se pošteno naspavati!