6 stvari koje ti nisu rekli prije prve trudnoće

4 min čitanja

Trudnoća je vrijeme otkrića i iznenađenja, ali za mnoge buduće mame uključuje neke simptome za koje možda nisu spremne.

U duhu potpunog otkrivanja, pitali smo nekoliko mama što im nitko nije rekao prije njihove prve trudnoće i evo što su rekle. Imena sugovornica su skraćena radi privatnosti.

Promjene na tijelu

Postoji li bolji način da se opiše trudnoća nego kao putovanje? Briga je normalna i u nekim količinama i zdrava, ali pripazi da ti to ne utječe na ovo predivno iskustvo. Neka ti svaka od ovih priča bude samo ohrabrenje koliko su žene snažne i da u ovome nisi sama.

“Paučaste (spider) vene, iako nisu bezazlene, zapravo su vrlo česte tijekom trudnoće.”

One su posljedica povećanog estrogena u sustavu i obično nestaju nakon poroda. “Noge su mi bile prekrivene mapom žilica. Počelo je tijekom 4. mjeseca i samo se pogoršavalo. Noge su mi izgledale kao u 60-godišnjaka. Moj B. sad ima 3 mjeseca, a vene su gotovo pa nestale”, podijelila je svoje iskustvo 25-godišnja J. Ako se paučaste vene zadrže i dugo nakon poroda, potraži pomoć dermatologa.

Drugu sugovornicu, 28-godišnju M. mučio je svrbež. Oko 7. mjeseca trudnoće, cijeli donji dio trbuha ju je toliko svrbio da je to jedva podnijela. Ova uobičajena smetnja uzrokovana je kombinacijom suhe kože (zahvaljujući trudničkim hormonima) i rastezanja kože kako beba raste. Savjet dermatologa je da se ne češeš jer to dovodi do strija. Umjesto toga, nanesi hidratantnu kremu nakon kupanja i nekoliko puta tijekom dana. Svrbež će proći u roku nekoliko dana.

“Umor je čest problem u trudnoći, osobito u 1. i 3. tromjesečju.”

M. (31), mama 14-mjesečne K. je očekivala da će biti umorna na kraju trudnoće, ali ju je umor počeo hvatati već u prvih nekoliko mjeseci. “Popodneva su mi bila najgora. Pokušavala sam zakazati sve kroz jutro kad sam imala najviše energije”.

Umor je način na koji priroda potiče ženu da uspori dok se beba smješta i raste. Trudnice se potiče da se stvarno opuste, odspavaju popodne ako je moguće, da odlaze rano u krevet i maksimalno si ugađaju. Redovita tjelovježba i dobra prehrana također su dobro rješenje protiv umora. Ako je uzrok anemija, mogu se propisati dodaci željeza.

Ostale neočekivane promjene

Trudnice mogu očekivati i promjene po pitanju seksualnog nagona, odnosno libida. “U trećem tromjesečju nisam mogla pustiti muža iz ruku koliko sam se osjećala zaljubljeno. Obično se misli da pred kraj trudnoće ne možeš puno, a ja sam htjela puno – i muž je ispunio”, ispričala je M.

“Spolni nagon može padati i rasti tijekom trudnoće.”

Trudnice bi trebale slijediti svoje instinkte i osjećaje. No, iako je i J. imala povećani libido, tad je tek saznala da postoji strah od odnosa s trudnicom. “Nisam bila ni najmanje spremna na to da će mužu biti čudno voditi ljubav sa mnom. Iskreno smo komunicirali oko svega i sad je sve u najboljem redu, ali je tad osjećao nekontrolirani strah da će odnos nekako naštetiti djetetu”. Bitno je zapamtiti da je strah da će seks povrijediti bebu neutemeljen.

Uz trudnoću mijenjaju se kosa i nokti. “Nitko mi nije rekao da ti trudnoća može promijeniti boju kose. Osim što je postala puno gušća, promijenila se iz svjetlosmeđe u plavu”, podijelila je svoje iskustvo L., 34-godišnja mama. Naime, viša razina estrogena i povećana cirkulacija krvi korijen su ove pojave jer daju dodatne hranjive tvari kosi i noktima.

Nikad se nemoj bojati pitati što te zanima ili istražiti više o trudnoći. Trudnoća je predivno iskustvo koje mijenja život, ali tvoja se uloga tu ne smanjuje. Dapače, najljepša i najvažnija uloga u životu tek počinje.

Moglo bi te još zanimati: Trudnoća i porod u vrijeme pandemije