Moje dijete ima energije za 100 života: Kako bolje organizirati vrijeme

5 min čitanja

Ponekad kad dijete ima ispad, svađa se ili skače po kauču to je njegov način da kaže: “Hej mama i tata! Družite se sa mnom! Uskladite moju razinu energije. Dajte mi malo energične pažnje!”

A ti ili tvoj partner ste možda tiha, smirena ili suzdržana osoba. Možda vam je neugodno biti blesav sa svojom djecom. Možda biste radije da vaše dijete čita na kauču nego da po njemu skače. To je sve okej! Ne trebate postati netko tko niste ili se pretvarati da volite glasne, kaotične situacije. Ovo je članak kako djetetu osigurati da potroši tu energiju na kvalitetan način – a da vi pritom ostanete na nogama. 

Što predstavlja višak energije kod djece

Djeca s visokom energijom mogu dobro rasti i napredovati kada se osjećaju potpuno prihvaćenima i dobivaju pozitivno vodstvo. Prije svega, nastoj razumjeti energiju i motivaciju svog djeteta.

“Dodatna energija ponekad je maska ​​za frustraciju i preopterećenost.”

To također može biti znak tjeskobe ili nesigurnosti. Može biti da se dijete dosađuje ili mu je potrebno više vremena za igru ​​na otvorenom. Zanimaj se kada i zašto tvoje dijete ima previše energije, a zatim napravi plan djelovanja za pozitivne promjene.

Uklopi vještine smirivanja

To može biti bojanje staklenki i izrada držača za olovke i bojice, izrada kotača sličnog Twisteru s raznim kućanskim zadacima ili jednostavna vježba disanja. Zajedno vježbajte vještine smirivanja dok to ne postane nešto što će dijete samostalno početi raditi. To će ti svakako pružiti još koju minutu mira. Bitno je pritom zapamtiti da je vještine smirivanja potrebno učiti kada je dijete spremno za to – nikako dok su izljevi raznih emocija u tijeku. Djetetu će ove vještine itekako koristiti u budućnosti.

Zdravi načini za oslobađanje viška dječje energije

Djeci je potreban pristup slobodnoj igri i prostoru gdje se mogu slobodno kretati i istraživati. Aktivna igra također je zdrav način obrade svih osjećaja, uključujući ljutnju i skrivenu uzrujanost. 

“Znati i imati neke igre u rukavu ključne su za dobar život s djetetom visoke energije.”

Igralište, zemljani tereni, parkovi, vodene igre, oblikovanje tijesta, divovske kocke, biciklističke staze – rješenja je bezbroj!  

Svakako pripazi da ne pretrpaš djetetov raspored i ako ga planiraš upisati na neku aktivnost, bilo bi idealno da imaju učitelja ili trenera koji je pažljiv, ljubazan i pun strpljenja za djecu visoke energije.

Pohvali kad vidiš napredak i potiči pozitivne promjene

Svako dijete uživa u ohrabrenju i osjećaju da je nešto dobro napravilo. Usredotoči se na dobre stvari koje je tvoje dijete učinilo i potakni ga pozitivnim zapažanjima, primjerice: “Vidim da si postavio stol – to mi je pomoglo, hvala” ili “Primijetila sam da si se sjetila pospremiti cipele, cijenim to.”

Probudi svoju kreativnost 

Postoji nekoliko rješenja za trenutak kad vidiš da dijete pršti od energije, a trenutno nemaš previše mogućnosti ili mjesta. Pokušaj s ovih nekoliko simpatičnih ideja:

1. Nemoj zaboraviti na genijalnu “dan-noć” igru – ako ste zajedno doma, kažeš djetetu da kad vikneš jedno ili drugo, mora se dići ili sjesti. To ne mora biti instant igra već događaj kroz dan, kad god se sjetiš i što god radila, a isto vrijedi i za dijete. Bit će neprestano u slatkom iščekivanju – napravi da ponekad traje po par minuta, zatim napravi pauzu pa opet kroz sat vremena. 

2. “Nespretno” plesanje – uključi svoju najdražu žestoku glazbu i zezaj se s djetetom. Padaj, spotiči se, zavrti ga pet puta… To će biti i savršeni trenutak da se taj dan, u moru svih obaveza i misli na sto strana, uspijete barem malo opet povezati, nasmijati i stvoriti nove uspomene. 

3. Sjećaš se tački na tjelesnom, jedan stoji na rukama dok ga drugi drži za noge? Možda je vrijeme za dva kruga po dnevnoj sobi!

4. DIY košarka – pripremi praznu košaru za rublje i djetetu daj loptice smotanih čarapa. Neće stvarati buku, a dijete će se super zabaviti.

Naravno, ovo je samo nekoliko bazičnih ideja koje možeš nadograditi kako god ti odgovara.

Ne zaboravi na vlastite “baterije”

Roditeljstvo je težak posao. To je posao bez kraja i s vrlo visokim zahtjevima. Vrijeme za pauzu ti posebice treba ako ti i tvoje dijete imate različite razine energije. Odvajanje vremena za brigu o sebi i odmor nije sebično, već je neophodno. Pronađi načine da obnoviš svoje rezerve energije kako bi mogla reagirati na svoje energično dijete na brižan i pozitivan način.