Ovo su najbolje igre za djecu koje ne uključuju tehnologiju

4 min čitanja

Često je dosada ta koja pokrene dječja pitanja: Mogu li gledati TV? Smijem li igrati igrice na računalu/mobitelu? A kad potražiš ideje, obično su na neki način vezane uz tehnologiju.

Važno je imati popis opcija za djecu bez tehnologije, posebno s obzirom na studije koje dokazuju negativan utjecaj prekomjernog vremena ispred ekrana na djetetov kognitivni razvoj, verbalne vještine i samopoštovanje. Kao alternativa aktivnostima koje će tvoju djecu potencijalno držati prikovanima za ekran cijeli dan, evo nekoliko super zabavnih igara za koje uopće nisu potrebni uređaji!

Ideje za igru bez tehnologije

Srećom, crtići su danas prepuni edukativnog sadržaja primjerenog po uzrastima i nema ništa loše u tome da se djeca ponekad zabavljaju i uče na taj način. No s dolaskom toplijih dana, bila bi šteta ne iskoristiti to divno sunce. Uz standardno preskakivanje užetom, skrivača i sličnih igara koje smo i sami voljeli u djetinjstvu, evo nekoliko dodatnih prijedloga za igre bez tehnologije – idealne i za sunčane i kišne dane. 

“Tko te zove” igra s novinama

Možda će zvučati neobično, ali sve što vam je za ovu igru potrebno su zarolane novine za “glavnog aktera igre”. Prije nego što igra počne, svaka osoba treba smisliti nadimak, nešto što voli (ili čak može koristiti svoje pravo ime). Ideja je da svatko, primjerice, smisli hranu koju voli jesti, a koja počinje na isto slovo kao i njihovo ime. Na primjer, Kupus za Karlo ili Mrkva za Milu. 

Nakon što svi odluče koje ime žele koristiti, sjednite u krug. Osoba koja je “glavna” stoji u sredini sa smotanim novinama. Netko tada prozove “novo” ime osobe, a osoba koja je u sredini mora dotrčati do te osobe i pokušati je nježno udariti ispod koljena, prije nego što ta osoba može izgovoriti tuđe ime. Ako izgovore tuđe ime prije nego što ih pogodi osoba s novinama, onda taj glavni akter tada mora juriti do te osobe. Svi stalno prozivaju ime sve dok osoba s novinama ne označi nekoga prije nego što uspije išta reći. Tada ta osoba postaje glavna i odlazi na sredinu. Osoba koja je dosad bila glavna zatim doziva ime PRIJE sjedanja i igra se nastavlja.

Možda zvuči kompliciranije nego što doista jest, ali vjerujte nam da će izazvati gomile smijeha i zabave. Osim brzine i memorije, djeca će na ovaj način razvijati zdravi natjecateljski duh bez potrebe za agresijom – ukoliko dijete osjeti potrebu jače udariti novinama, to je odličan način za kratku lekciju o nošenju s negativnim emocijama.

Društvene igre 

Najbolji dio društvenih igara (osim same zabave) je raspon uzrasta kojima se sviđaju. Igre poput Hungry Hungry Hippos odličan su izbor za mlađu djecu, dok su Robot kornjače i Memory dobra opcija za djecu koja su malo starija, točnije do 6 godina starosti. 

“Društvene igre mogu se svugdje igrati, a najljepše je na kišni dan, pod vlastitom utvrdom od dekica i jastuka.”

Igra “sardina”

Poprilično zabavna varijacija skrivača. Sve što vam je potrebno je neki siguran prostor s više mogućnosti za skrivanje i više od dvije osobe. U ovoj igri svi osim jednog igrača odbrojavaju, a zatim idu svojim putem kako bi pronašli onoga koji se skriva. Kada tragač pronađe izvornog skrivača, skriva se s njim. Posljednja osoba koja pronađe skrovište “gubi” tu rundu. Igra se zove “sardine” jer se skrivači zajedno skrivaju poput ribica u konzervi, a pravi trik je ostati tiho i ne prasnuti u smijeh!