Najčešći oblici osipa kod djece: kada reagirati?

4 min čitanja

Svaki roditelj zna da bebe imaju vrlo osjetljivu kožu, što ih čini sklonijima osipu od odraslih i starije djece.

No ono što možda ne znate je što je to osip kod beba, što ga uzrokuje ili kako ga liječiti. I kako točno znati radi li se o bezopasnom pelenskom osipu ili nečemu ozbiljnijem?

Vrste osipa koji ne svrbe

Evo nekoliko najčešćih osipa kod djece i što učiniti po tom pitanju.

Dječje akne

Neke bebe dobiju akne na obrazima i nosu u prvih nekoliko mjeseci života. Ti prištići obično nestanu bez ikakvog liječenja i za nekoliko mjeseci, ali ponekad mogu potrajati i godinu dana.

Erythema toxicum

Mnoga novorođenčad razviju mrljastu crvenu kožnu reakciju zvanu erythema toxicum, koja se može pojaviti između dva dana i dva tjedna nakon rođenja. Crvene mrlje ili male kvržice često se prvo pojavljuju na licu i šire se na tijelo i udove. Osip je bezopasan, nije zarazan i nestaje nakon nekoliko dana ili tjedan dana.

Milia (blokirane lojne žlijezde)

Do polovice novorođenčadi na licu, posebno na nosu, razvije male bijele mrlje koje se nazivaju milije. Ovo su samo začepljene pore i nisu zarazne. Obično nestanu bez liječenja unutar nekoliko tjedana.

Pelenski osip

Pelenski osip je upala kože u području pelene koja izgleda crveno, bolno i upaljeno. Pelenski osip uzrokovan je brojnim stvarima, uključujući urin ili izmet koji iritiraju bebinu kožu. Ako je koža vaše bebe razvila gljivičnu infekciju, morat ćete koristiti antigljivičnu mast. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet.

Pelenski osip se može liječiti ljekovitom kremom. A kako biste uopće izbjegli pelenski osip, držite područje za pelene čistim i suhim uz čestu promjenu pelena i njegom kože. Kožu zaštitite stavljanjem zaštitne kreme poput Pavlovićeve masti. Nađi ju na policama BIPE!

Multiformni eritem

Multiformni eritem je osip izazvan infekcijom, lijekovima ili bolešću. Crvene mrlje se razvijaju na rukama ili stopalima prije nego što se prošire na obje strane tijela (tijekom jednog dana). Mjesta obično ne svrbe, ali mogu postati naotečena ili stvoriti mjehuriće. Beba se može osjećati loše ili imati blagu temperaturu prije nego se pojavi osip. Multiformni eritem nije zarazan i obično nestaje bez liječenja za 3 do 6 tjedana.

Keratosis pilaris (tzv. pileća koža)

Keratosis pilaris je bezopasno stanje u kojem koža postaje gruba i kvrgava, kao da je trajno prekrivena sitnim prištićima. Najčešće se javljaju na nadlakticama i bedrima. Možete pokušati s nekoliko stvari koje će pomoći da se osip očisti.

Kada potražiti pomoć

Mnoge bebe u prvim danima ili tjednima dobiju osip na koži dok se njihova osjetljiva koža prilagođava novom okruženju. Većina osipa je bezopasna i prolazi sama od sebe. Ali ako vam se čini da beba nije dobro ili ste zabrinuti, trebali biste posjetiti svog liječnika. Jedino on može savjetovati o uzroku i je li liječenje potrebno.

“Bez obzira na dob djeteta, trebate ga odvesti liječniku ako ima osip i trajnu visoku temperaturu, simptome prehlade ili kašlja ili naotečene vratne žlijezde.”

Sve proizvode za njegu tebe i tvoje bebice potraži u BIPI

U svakoj BIPI imamo odjel posvećen roditeljima i djeci. Potražite brojne asortimane namijenjene upravo trudnicama, mamama i bebama poput Mustela – proizvode za njegu kože prirodnog porijekla kojim se čuva okoliš i svi tipovi kože. Tu je i Afrodita s nježnom formulom BABY & MOM NATURAL proizvoda i brižno odabranim prirodnim sastojcima. U svakom od tih proizvoda naći ćete veliku dozu ljubavi i odgovornosti prema osjetljivoj koži beba, trudnica i dojilja.