Otkrij jesu li ovi česti baby mitovi zbilja istina

5 min čitanja

Ponekad je teško znati što je najbolje uz toliko informacija o roditeljstvu. U ovom članku razbijamo neke od uobičajenih mitova koje možeš čuti ili pročitati o malim bebama.

U današnjem svijetu tehnologije i društvenih medija izazovno je prosuditi istinu od mita, a povremeno čak ni istraživanje nije dovoljno. Neki možda imaju više istine u određenim slučajevima, ali ako si općenito zabrinuta zbog određenog “mita”, uvijek je najbolje prvo razgovarati sa svojim liječnikom. Evo nekoliko najčešćih mitova.

MIT: Beba će postati razmažena ako ćeš reagirati na svaki plač.

ISTINA: Bebe se ne može razmaziti. Plač je jedan od načina na koji bebe komuniciraju. Plakanjem nam govore da im nešto treba i važno je da im roditelji i skrbnici odgovore. Promatranje i učenje znakova koje ti beba daje može puno pomoći.

MIT: Bebinu pupkovinu moraš čistiti antiseptikom i alkoholom.

ISTINA: Nema potrebe koristiti antiseptik ili alkohol za čišćenje pupkovine; samo ga očisti kao dio uobičajenog pranja ili kupanja i nježno ga osuši. Ako nečistoća dođe na taj dio, možeš ga očistiti blagim sapunom.

Saznaj više: Pravilna njega bebina pupka nakon izlaska iz rodilišta

MIT: Dojenčad se mora kupati svaki dan.

ISTINA: U redu je kupati bebu svaki dan ako uživa u tome, ali novorođenčad ne treba kupanje svaki dan. Sve što trebaju je da im lice, vrat, ruke i područje za pelene budu čisti.

MIT: Možda nemam dovoljno mlijeka da nahranim bebu.

ISTINA: Većina žena ima dovoljno svog mlijeka da nahrani bebu ako doje kad god i onoliko dugo koliko beba želi. U razdoblju od 24 sata uobičajeno je 8 do 12 hranjenja i normalno je da se bebe žele često hraniti u određeno doba dana. Očekuj da će tebi i tvojoj bebici trebati do 6 tjedana da naučite kako dojiti i da se tvoja opskrba mlijekom uspostavi.

Pročitaj više: Prehrana dojenčadi i male djece

MIT: Izbijanje zubi uzrokuje temperaturu.

ISTINA: Mnogim roditeljima se često govori da nicanje zubića može uzrokovati temperaturu, ali to nije istina. Nizanje zubi obično počinje između 6 i 24 mjeseca, što je također otprilike vrijeme kada je veća vjerojatnost da će bebe dobiti infekcije. Roditelji nikada ne bi trebali zamijeniti temperaturu kao samo nicanje zubića jer bi na taj  način mogli previdjeti bolest koja zahtijeva liječničku pomoć. Ako nisi sigurna radi li se o nicanju zubića ili nečemu ozbiljnijem, obavezno posjeti liječnika/pedijatra.

MIT: Stavljanje meda na igračku pomoći će kod nicanja zubića.

ISTINA: Djeci mlađoj od 12 mjeseci ne treba davati med jer može uzrokovati botulizam. Također treba izbjegavati korištenje igrački obloženih hranom ili pićem. Na mnoge bebe nicanje zubića ne utječe, pa možda nećeš morati ništa poduzeti. Alkohol i slatke tvari su nezdrave za bebe.

MIT: Hodalica za bebu pomoći će joj da brže prohoda.

ISTINA: Nema dokaza da hodalice pomažu bebama da prije prohodaju. Zapravo, hodalice mogu otežati bebama učenje hodanja jer mogu usporiti razvoj mišića.

Pročitaj više: Jesu li hodalice štetne za bebin razvoj?

MIT: Bebe moraju kakati svaki dan.

ISTINA: Bebe možda neće kakati nekoliko dana ili čak tjedan dana. Ako je bebin izmet mekan, ne radi se o zatvoru, čak i ako nije kakala nekoliko dana. Potpuno dojene bebe imaju manju vjerojatnost da će dobiti zatvor.

MIT: Bebe koje rano dostignu razvojne prekretnice su nadarene.

ISTINA: Sve su bebe različite i razvijat će se individualnom brzinom i na različite načine. Nema dokaza koji bi pokazali da brži napredak kod dojenčadi znači da je dijete nužno darovito.

MIT: Bebe moraju imati rutinu od prvog dana.

ISTINA: Nemoguće je natjerati novorođenče u rutinu. Obrasci i ciklusi spavanja male bebe razlikuju se od onih kod odrasle osobe. Mlade bebe spavaju samo nekoliko sati odjednom, a neke prolaze kroz period velike želje za, primjerice, hranjenjem tijekom kratkog vremenskog razdoblja.

MIT: Bebe su najdivnija bića na svijetu.

ISTINA: Bebe puno plaču, povraćaju i kakaju. Biti roditelj može biti teško, pogotovo u prvim danima. Želimo te podsjetiti da je sve u tvojoj kontroli, a ako je ikada izgubiš, bitno je znati da nisi sama i da uvijek možeš tražiti pomoć.

Postani #Prekrasnaiznutra

Prava briga o sebi dolazi iznutra. Stoga je BIPA Hrvatska s udrugom kako si? pokrenula kampanju #PrekrasnaIznutra. Obrati pozornost na svoje psihičko zdravlje i znaj da postoje ljudi koji ti mogu pomoći. Posjeti stranicu Prekrasna iznutra i ako osjećaš potrebu, slobodno zatraži pomoć.