Porod u ljeto može biti odlična stvar! Zimske mame otkrivaju zašto

4 min čitanja

Kad trudnica kaže da će roditi tijekom ljeta, većina ljudi odmah pomisli na veliku neugodu na kraju trudnoće. Znaš već – oteklina, znojenje i samo opći osjećaj nelagode od sparine.

Zimske mame se s time ne bi složile! Štoviše, potaknut će te da, ako ikako to imaš u kontroli, pokušaš “tajmirati” porod na ljeto. Zašto i koji su benefiti poroda u ljetnim mjesecima po njihovom mišljenju, otkrij u nastavku!

1. Zbogom brojnim slojevima odjeće

Jednostavno je tako – zimi imaš puno više posla. Bilo da oblačiš sebe ili svoju djecu u tri sloja potkošulja i majica, šal, jaknu, kapu i rukavice, puno će ti više vremena otići samo na to. A posebice kad negdje idete i stalno mijenjate toplo-hladno pa se taj proces mora još sto puta u danu.

2. Prijeko potrebni vitamin D na svakom koraku

“Kad je naše drugo dijete imalo žuticu, naša pedijatrica je preporučila da se izlaže nekoliko sati dnevno sunčevoj svjetlosti. Što je bila odlična ideja, osim što je bio početak siječnja, a vani maksimalno deset stupnjeva. S obzirom na to da je bila sredina zime, morali smo itekako pojačati grijanje i staviti njen krevetić kraj prozora kako bismo barem malo ispunili preporuke pedijatrice. S druge strane, da sam rodila ljetnu bebu, mogli smo samo izaći u šetnju”, ispričala je Katarina, majka Franke (5,5) i Nore (4).

Ako se odlučiš za ljetnu šetnju sa svojom bebicom, obavezno pripazi na ove stvari.

3. Biti u stanju nešto i napraviti

Kad dobiješ bebu u ljetnim mjesecima, lako možeš izaći iz kuće u šetnju, park ili jednostavno udahnuti svježi zrak.

“Tu zimu kad sam rodila Lenu bilo je toliko hladno i loše vrijeme da smo jedine izlaske imali u velikim shopping centrima. Nisam ništa kupovala, samo sam šetala gore-dolje. Baš sam se loše osjećala zbog toga, praktički uopće nismo bili na zraku”, požalila se Marijana, majka Luke (5) i Lene (3,5).

“A moja prijateljica koja je rodila par mjeseci kasnije, na početku ljeta, imala je potpuno drugačije iskustvo. Čak mi se čini da je bila opuštenija oko nekih stvari. Ne mora biti do godišnjeg doba, ali mislim da postoji razlika u nekim rasporedima ovisno je li vani vruće ili hladno”, nadodaje.

Bez brige, i šetnja po shopping centru može biti dobra opcija. Što god ti je potrebno da ti i tvoja bebica malo izađete iz kuće i promijenite rutinu. 

4. Manje bakterija

S osjetljivom i krhkom bebom – osobito ako je tvoja beba rođena prerano ili ima bilo kakvih zdravstvenih problema – sredina zime, točnije, sezona prehlade i gripe nije najbolje vrijeme za napuštanje kuće. Sa zimskim novorođenčetom moraš više pripaziti na okolinu i na sve što tad “hara”, posebice u zatvorenim prostorijama.

5. Ne moraš izbjegavati blagdanska druženja

Ljeti nema previše praznika koji zahtijevaju da obilaziš blagdanska druženja, najčešća tijekom zime.

“Oboje naše djece ima rođendan u zimskim mjesecima pa suprug i ja još dugo nakon rođenja nismo mogli putovati tijekom blagdana našim obiteljima. Sigurno je drugačije obiteljima koje su u istom gradu, ali ni tad nije jednostavno sve obići s malom bebom”, ispričala je Anamarija, mama Viktorije (4) i Hrvoja (2).

Ljeto je, kažu mame, idealan početak za tebe i tvoju bebu. Imate vremena prilagoditi se jedno na drugo, naučiti se nositi s novim izazovima, ali i novim promjenama u odnosima s drugim ljudima.