Bebe i sparina: Pripazi na ovih nekoliko stvari

4 min čitanja

Krenule su ljetne vrućine, sparine i općenito nezgodno razdoblje za one koji teže podnose ljetno vrijeme.

Briga za bebu po vrućem vremenu može biti izazovna i uobičajeno je da roditelji osjećaju zabrinutost ako im se beba čini pregrijana. Bilo da planiraš putovati ili muku mučiš s uspavljivanjem bebice po visokim temperaturama, evo nekoliko super savjeta kako joj održati temperaturu i na što sve pripaziti tijekom ljetnih mjeseci.

Kako vrućina utječe na bebe?

Kada je jako vruće, bebama i djeci teško je održavati ugodnu tjelesnu temperaturu. Temperatura djeteta raste brže od odrasle osobe i na njih toplina može brzo utjecati. Također, izloženiji su većem riziku od pregrijavanja od odraslih.

“Bebe i mala djeca ne mogu se prilagoditi temperaturnim promjenama tako učinkovito kao odrasli.”

Druga velika razlika je u tome što se bebe i mala djeca ne znoje toliko kao odrasli, što smanjuje njihovu sposobnost hlađenja. Bebe su sklone razvoju toplinskog osipa jer njihove žlijezde znojnice nisu u potpunosti razvijene. Koristi sredstvo za pranje bez sapuna kada kupaš bebu i obuci je u laganu pamučnu odjeću. U svojoj BIPI pronađi sve što ti je potrebno za sebe i svoju bebicu kako biste imali savršeno ljeto bez ikakvih briga.

Kako moja beba može održavati tjelesnu temperaturu?

Obuci bebu u udobnu, laganu, široku odjeću i izbjegavaj je previše odijevati. Ako je beba vani, pobrini se da nosi šešir širokog oboda koji će čuvati glavu, lice, vrat i prsa pod hladom. Tijekom vrlo vrućih dana, ostanite unutra. Ako trebate izaći, neka izlasci budu kratki i pokušaj se držati hlada. Svi moramo ostati u zatvorenom prostoru kada je toplinski val. Koristi klima-uređaj kako bi održavala temperaturu na ugodnijoj razini. Provjeri je li tvoja beba dobro hidrirana i ponudi joj hrane.

“Nikada ne ostavljaj bebu u autu, čak ni na kratko!”

Temperatura u parkiranom automobilu može se brzo popeti na opasne razine. Nadalje, u vrlo vrućim danima, bebama starijim od 6 mjeseci može se ponuditi mala količina ohlađene prokuhane vode između hranjenja mlijekom. Kupaj bebu onoliko često koliko smatraš da je potrebno. U idealnom slučaju, temperatura vode za kupanje mora biti mlaka, a ne hladna.

Kako prepoznati da se moja beba pregrijala?

Bebe koje su pregrijane općenito su uznemirene. Poput odraslih koji se brinu o njima, kada je beba vruća, izgledaju i osjećaju se neugodno. Ako im temperatura ostane visoka, postoji opasnost od dehidracije ili toplinskog udara. Bebe koje su pod utjecajem toplinskog stresa osjećaju se pretjerano toplo na dodir, mogu biti razdražljive, loše izgledaju i koža im je suha. Ako misliš da se beba pregrijala, unesi je unutra i skini joj odjeću. Okupaj ju i provjeri ima li apetit.

Obrati pozornost na ove znakove dehidracije

Odvedi bebu na pregled liječniku ako misliš da je dehidrirana. Ovisno o dobi djeteta, mogu postojati različiti znakovi dehidracije, a najuobičajeniji su:

  • jako je žedna
  • ima manje mokrih pelena
  • umorna je i ima malo energije
  • djeluje blijedo s upalim očima
  • razdražljiva je i nemirna
  • ima manje suza kada plače
  • brzo diše.

Kako da svoju bebu ohladim dok spava?

Očekuj da će se obrasci spavanja tvoje bebe promijeniti kada je vruće vrijeme. U toplijim dijelovima dana može biti pospanija, a kada se ohladi, imati nalet energije.

Razmisli o tome da bebu premjestiš u hladniju sobu da spava. U redu je koristiti ventilator i/ili klima-uređaj u bebinoj sobi, ali izbjegavaj da hladan zrak puše izravno na nju. Namjesti krevetić u skladu sa smjernicama za sigurno spavanje i koristi pamučne plahte. Bebu lagano obuci ili samo u pelenu kako bi se ohladila.

“Uvijek stavi bebu na leđa da spava i pazi da joj glava nije pokrivena.”

Koristi zavjese ili rolete kako bi blokirala izravnu sunčevu svjetlost i gdje je to praktično, drži prozore otvorene kako bi se održao protok zraka.

Što se tiče spavanja u kolicima na otvorenom, pobrini se da tvoja beba ima dovoljno zraka kada je vruće vrijeme. Koristi laganu maramu koja će omogućiti cirkulaciju zraka. Uvijek nadziri svoju bebu dok spava u kolicima.