Što sam naučila s prvim djetetom pa (ni)sam ponovila s drugim

4 min čitanja

Taman kad pomislite da ste uhvatili konce roditeljstva s prvom bebom, u trenutku kad dođe drugo dijete, život postaje puno zanimljiviji, ako ne i izazovniji.  

Pripremate li se za rođenje drugog djeteta, možda se pitate kako će se vaš život promijeniti ili hoće li se uopće promijeniti. Okupili smo nekoliko mama s dvoje ili više djece i zamolili ih da nam ispričaju svoja iskustva.

Sve “prave stvari” padaju u vodu

“Kad sam bila trudna s drugim djetetom, prijatelji i članovi obitelji dali su mi gomilu savjeta što mogu očekivati s drugom bebicom. Iako su neki savjeti bili korisni, većina njih nije imala nikakve razlike naspram prve trudnoće – pogotovo jer sam već bila ‘do koljena’ u majčinstvu i dojila novorođenče”, ispričala je Marijana, majka Luke (4,5) i Lene (3).

“Kod prvog djeteta sam brinula o stotinu stvari – primjerice, da većinu vremena bude u platnenim pelenama te da jede organsku hranu. Ubrzajmo do Lene i – stvari su najednom izgledale puno drugačije. Ubrzo sam shvatila da sve što sam radila s Lukom je imalo veze s pokušajem da budem ‘savršena mama’, a manje s onim što sam zapravo osjećala da je bitno.”

“Greške na roditeljskom putovanju su normalne.”

No, ono što je bitno zapamtiti jest da dokle god su djeca zdrava i sretna, sitne pogreške su zanemarive!

Nema više uzrujavanja oko sitnica

Mnoge mame je brinulo kako će ići organizacija s hranom, posebice kad djeca krenu u vrtić. I ovdje mnogi naginju savršenosti, no “savršenost” je i u ovom slučaju itekako relativan pojam.   

“Ne govorim o tome da jedu u autu, govorim o tome da jedu hranu koju pronađu među sjedalima! Znam da će me neki osuditi, ali eto, slane ili voćne grickalice, krekeri, što god zamislili, moja djeca uredno pojedu izmrvljene ostatke pronađene u autosjedalici. Prije bi me udarila teška tjeskoba zbog toga dok sam imala samo jedno dijete.

No, kad glad udari – a vi se još niste naučili kako pripremiti dovoljno hrane za dvoje gladnih ptića, idete linijom ‘daj što daš’. Naravno da ne žive od toga, ali kad se ponekad tako nešto dogodi… Više se toliko ne uzrujavam”, podijelila je svoje iskustvo Katarina, majka Franke i Nore.

Vrijeme s partnerom postaje još važnije

Mnoge mame su potvrdile da su im svi tijekom druge trudnoće najavljivali da se pripreme na neizbježnu distancu od partnera.  Naravno, imat ćete dvoje djece koji će se boriti za svaki gram energije koji imate, ali ipak je važno održavati vašu povezanost.

“Vjerujte mi, bit ćete toliko zahvalni što ste izdvojili vrijeme jedno za drugo pa makar se našli ispred vešmašine i malo popričali. Zapravo se sad više potrudimo da imamo malo vremena za sebe nego kad smo imali samo Franku”, kaže Katarina.

Malo više posla, ali puno više sreće

Čak i ako ste oduvijek željeli dijete, ne možete poreći da je roditeljstvo poput “bacanja u vatru”. Iako je svaka beba drugačija i uvijek možete naići na neke nove stvari, kad dobijete drugu bebicu, ugodnije vam je kao roditelju i sigurni ste u ono što znate te što i  kada možete nešto očekivati.

Ono što su  nam sve mame potvrdile jest da su kod druge bebe osjećale kao da bi mogle “malo više uživati” u prvim mjesecima druge bebice jer više nije sve bilo tako novo. Okružite se zagrljajima i poljupcima i uživajte u svakom trenutku bez briga!