Što tvoje dijete uči u vrtiću i kako doma raditi na tome

4 min čitanja

Svrha vrtića je pružiti djeci snažan početak u školi i životu. Ondje vježbaju osnovne koncepte matematike, čitanja, pisanja, oblika i vremena.

Djeca uče kroz razne aktivnosti učenja koje im pomažu u istraživanju, rješavanju problema i suradnji. Saznaj što tvoje dijete usvaja u vrtiću i kako mu pomoći da postigne važne prekretnice u učenju kod kuće.

Slova i zvukovi 

Do kraja vrtića tvoje će dijete prepoznati, imenovati i napisati svih 30 slova abecede (i velikih i malih). Znat će ispravan zvuk svakog slova i polako će početi usvajati čitanje. 

Kako to možeš dodatno oplemeniti? 

“Iz našeg iskustva, ne samo da čitanje djeci pomaže njima u čitanju, već im pomaže i u školi”, kaže Mirjana, mama 8-godišnjeg Filipa i 5-godišnje Jane. “Tijekom dana bismo ih poticali da čitaju riječi koje vide na uličnim znakovima, reklamama i zaslonima ekrana. Ili bismo im zadali da potraže neku riječ koja se često javlja u novinama.”

Uvijek je bolje početi s lakšim knjigama jer se tada osjećaju uspješnima, što ih potiče da još više čitaju.

Knjige s rimama i jednostavnim riječima savršene su za ovu dob. Djeca uče kroz ponavljanje, pa čitajte iste omiljene knjige iznova i iznova. Postavljaj pitanja i potakni svoje dijete da naglas izgovara jednostavne riječi. 

Oblici i predmeti 

U vrtiću će naučiti imenovati i opisati uobičajene oblike (krug, kvadrat, trokut, pravokutnik). Do kraja godine moći će identificirati, sortirati i klasificirati predmete prema boji, veličini i obliku.

Kako to možeš dodatno oplemeniti? 

Možeš uvesti igru ​​”Nacrtaj oblik” i naizmjence s djetetom crtati pravokutnike, krugove i kvadrate. Potiči da organizira igračke po vrstama – plišanci idu u jednu kutiju, a Lego kockice u drugu – još bolje, Lego kockice zatim treba također sortirati, po boji ili veličini. 

Pisanje 

U vrtiću će učiti pisati samoglasnike i suglasnike te jednostavne riječi, poput pas, kuća, lav, itd. Također će pisati kratke, jednostavne rečenice kao što je “Volim mamu”. 

Kako to možeš dodatno oplemeniti? 

Imaj posebnu kutiju punu materijala za pisanje (bojice, olovke, flomasteri, papir i blokovi za pisanje) kako bi dijete moglo vježbati pisanje jednostavnih rečenica kad god poželi. Zatim pitaj što to piše i neka pročita naglas. 

“Ohrabri svoje dijete ponosnim stavljanjem sadržaja na frižider.”

Brojevi i brojanje 

Dijete će u vrtiću naučiti prepoznavati, pisati, poredati i brojati predmete do broja 30. Također će zbrajati i oduzimati male brojeve. Ovaj fokus na zbrajanje i oduzimanje nastavit će se kroz drugi razred škole.

Kako to možeš dodatno oplemeniti? 

Pomozi svom mališanu da pronađe brojeve od jedan do 30 u časopisima i novinama. Može ih izrezati, zalijepiti na papir i poredati kako želi. A kad čekate u redu, igrajte igru ​​”Koji broj slijedi?” 

“Mi smo prije spavanja prvo zajedno brojali koliko ima plišanaca u krevetu, a kroz neko vrijeme sam pustila Miju da to sama radi, a ja sam trebala biti ‘sudac’. Ideja je bila da sakrijem neki broj plišanaca i da otkrije koji nedostaje, tj. da shvati da je drugačiji broj nego večer prije. Najsimpatičnije od svega je da se baš uvijek veselila večeri i odlasku na spavanje”, otkrila je Lana, mama 5-godišnje djevojčice.