Trudna i na plaži: Pripazi na ove ljetnje prijetnje!

3 min čitanja

Vrućina, vlaga i trudnoća. Čini se kao recept za muku? Ne nužno ako se držiš ovih preporuka.

Znamo kako je – trudnoća dolazi s dugim popisom stvari koje treba izbjegavati pa se može činiti da mu nema kraja. Srećom, vrlo je lako izbjeći sve opasnosti. Ovo su četiri glavne stvari na koje trebaš obratiti posebnu pozornost ako trudna ideš na plažu. 

Opekline od sunca

Već znaš opasnosti opeklina od sunca, ali opekline mogu imati štetne posljedice i na nerođeno dijete. Opekline od sunca, osobito ako se događaju redovito, mogu imati brojne učinke na tvoje cjelokupno zdravlje, a sve to može utjecati i na dijete.

“Opekline od sunca mogu lišiti tvoje tijelo folne kiseline, koja je vitalna za razvoj bebe i tvoje zdravlje.”

Samo zato što sunce ne može izravno naštetiti bebi svojim snažnim UV zrakama, ne znači da beba neće biti pogođena na druge načine ako si dugotrajno njima izložena. 

Dehidracija 

Trudnice su sklonije dehidraciji od ostatka populacije jer im treba više vode. Voda razvija posteljicu, koja održava tvoju bebu, tako da što više vode, to bolje. Kad si aktivna i zabavljaš se na plaži, vjerojatno ćeš se prekomjerno znojiti. To je samo još jedna nuspojava trudnoće tijekom ljeta. Kad se znojiš, gubiš vodu stoga se redovito osvježi rashlađujućim pićem – bez obzira na godišnje doba.

Pregrijavanje

U prvom tromjesečju, ekstremno pregrijavanje je veliki problem. Može čak dovesti do pobačaja. Kasnije bi to moglo dovesti do zdravstvenih problema i dehidracije.

Zbog toga je iznimno važno osigurati da ti tjelesna temperatura ostane ispod 39 stupnjeva. Kad poraste iznad ovoga, bilo zbog sunca ili vruće kupke, oboje ste izloženi opasnosti. Rashladni uređaji, sjena, odmor i puno vode mogu ti pomoći da održiš svoju optimalnu temperaturu kako bi mogla biti dulje vani.

Iscrpljenost

Trudnoća je stvarno jako naporna! Ponekad je samo pranje rublja ogroman zadatak, a vezanje cipela može te doslovce natjerati u plač.

“Plaža, iako zabavna i opuštajuća, može biti i iscrpljujuća.”

Ulaziš i izlaziš iz vode, hodaš po kamenčićima ili pijesku koji klizi, možda ganjaš drugu djecu i vučeš veliku torbu za plažu… Razumljivo je ako se lako umaraš. Izbjegavaj kofein i umjesto toga ostani hidrirana, pojedi malo proteina ili kratko odrijemaj u hladu prije nego što kreneš kući.

Uz prave savjete i trikove za rashlađivanje, tebi i tvojoj bebici bit će puno ugodnije! Buduće mame, evo kako si olakšati život tijekom sparina.