Zajedničko vježbanje s bebom je moguće, evo kako

4 min čitanja

Vježbe nakon poroda pružaju brojne zdravstvene pogodnosti kao što su jačanje i toniranje trbušnih mišića, povećanje energije, bolji san i oslobađanje od stresa. No zbog slabih mišića, bolnog tijela i velike iscrpljenosti, možda se nećeš osjećati spremnom (ili će te možda biti malo strah) ponovno vježbati.

Osim toga, uvijek postoji problem s vremenom. Naravno, možeš pokušati ugurati par vježbi dok beba spava, ali je uvijek zabavnije kad uključiš svog mališana u ovih sedam vježbi za mame i bebe.

Leti, leti… Beba!

Sjedni prekriženih nogu držeći bebu ispred grudi sa savijenim laktovima pritisnutim na grudni koš. Podigni ruke prema gore bez blokiranja laktova. Zastani, a zatim spusti bebu u početni položaj. Napravi deset ponavljanja, odmori, a zatim odradi još dva seta.

“Za pomoć ostalim mamama, to izgleda kao ona scena u Kralju lavova kad se Simbu predstavlja životinjskom carstvu”, pojasnila je Sanja, mama jednogodišnjeg Viga i zaljubljenica u baby vježbanje.

Hodanje u raskoraku

Drži bebu u udobnom položaju uza svoje tijelo dok gleda ravno ispred sebe. Napravi veliki korak naprijed desnom nogom i savij oba koljena za 90 stupnjeva. Prednje koljeno drži iznad gležnja dok se stražnje koljeno približava podu. Odgurni stražnju nogu i spoji stopala. Ponovi sa suprotnom nogom.

Čučnjevi s bebom

Stani tako da ti je glava okrenuta prema naprijed, a grudi podignute prema gore. Drži bebu u udobnom položaju. Noge postavi u širini ramena ili malo šire, a zatim spusti kukove kao da sjediš na zamišljenom stolcu. Bedra bi trebala biti što paralelnija s podom, a koljena preko gležnjeva. Napravi deset ponavljanja, odmori, a zatim ponovi još dva seta.

“Ku-ku” sklekovi

Položi bebu na podstavljenu površinu i dođi u položaj skleka (slobodno možeš i na koljenima). Držeći laktove uz tijelo, spusti se dolje tako da se suočiš s bebom licem u lice. Nakon što se ustabiliš, gurni se natrag u početni položaj. Napravi deset ponavljanja, odmori, a zatim odradi još dva seta.

“Ako vaši mališani, poput mog Viga, ne mogu biti mirni ni sekunde, slobodno ih zainteresirajte s ‘ku-ku’ igrom, svaki spust će biti novi val smijeha”, kaže Sanja.

Bench press beba

Lezi na leđa sa savijenim koljenima. Osjeti trbušnjake. Čvrsto drži bebu na prsima. Podigni ruke ravno prema gore, zastani, a zatim spusti bebu u početni položaj. Napravi deset ponavljanja, malo odmori, a zatim ponovi još dva seta.

Kolica, beba i ti

Čini se nekako očitim, ali samo guranje dječjih kolica po kvartu izvrsna je vježba i izgovor za izlazak iz kuće. Nakon što dobiješ odobrenje od svog liječnika za napornije aktivnosti, ovo možeš pretvoriti i u lagano trčanje.

Baby joga

Danas postoje brojni joga treninzi namijenjeni trudnicama i mamama s bebama. Baby joga može pomoći i u ublažavanju nekih problema, poput nemirnih trbuščića, a super je i za povezivanje mame i bebe.

Jasmina, mama petomjesečne Mije, također je baby jogu vidjela kao način da se poveže sa svojom kćeri. “Kroz kratko vrijeme, shvatila sam koliko zapravo baby joga ima prednosti. Mojoj Miji je, primjerice, pomogla u ublažavanju želučanih tegoba.”

Centri i radionice joge za bebe postaju sve popularniji. Stručno vodstvo iznimno je bitno jer se snaga pokreta i dužina vježbanja razlikuju ovisno o dobi djeteta. Ne preporuča se neiskusnim roditeljima da sami izvode vježbe za jogu s bebama. Srećom, samo u Zagrebu ima već nekoliko učitelja dječje joge koji podučavaju upravo tome, a vježbe za mame prilagođene su ženama koje su nedavno rodile.

Malo o postporođajnom vježbanju

Općenito, žene koje su imale nekompliciran vaginalni porod mogu početi postupno vježbati čim se osjete spremnima. Većina žena može nastaviti vježbati četiri do šest tjedana nakon nekompliciranog poroda. Žene koje su imale carski rez se mogu sigurno vratiti u teretanu šest tjedana nakon poroda, no njihovi se zglobovi i ligamenti možda neće vratiti u stanje prije trudnoće tek tri mjeseca nakon poroda.

Svakako se posavjetuj sa svojim liječnikom o pokretanju rutine vježbanja (obično tijekom standardnog šestotjednog pregleda nakon poroda), osobito ako imala carski rez ili druge komplikacije.

Moglo bi te još zanimati: Vježbanje u trudnoći.

Želimo tebi i tvojoj bebici zabavno vježbanje!