Ako si roditelj, vjerojatno te često brinu ove stvari

4 min čitanja

Biti roditelj jedan je od najljepših poslova, ali može biti i jedan od najtežih.

Mnogi novi roditelji brinu se da neće znati što učiniti u određenim situacijama. Međutim, postoje praktični načini da se nosiš sa svim izazovima kako bi više mogla uživati ​​u svom klupku ljubavi.

Tvoje emocije

Normalno je imati jake emocije tijekom trudnoće, ali i nakon rođenja djeteta. Vjerojatno ćeš doživjeti radost, ljubav, oduševljenje i iznenađenje, a ponekad i stres, ljutnju i frustraciju. Ponekad sve to odjednom i mnoge brine kako će se s time nositi.

“Nitko i ništa te ne može pripremiti na rođenje djeteta, to je jednostavno neopisivo iskustvo. Ali ono što sam naučila je da može biti teže nositi se sa svojim emocijama, pogotovo kad živiš daleko od svoje obitelji. Srećom, partner je uz mene na svakom koraku, no ponekad ni on ne može sve, a posebice uz malu bebu.

Stoga sam potražila stručnu podršku i prvi korak bio je osvijestiti da je to sve normalno, a i da nije, najvažnije je na tome raditi. A za neke stvari treba vremena, poput baby bluesa“, ispričala je svoje iskustvo Irena, mama 14-mjesečne Marte.

Često je rođenje djeteta drugačije od onoga što si očekivala. Možda si zabrinuta da porod nije prošao kako si planirala, dojenje je teže nego što si mislila ili jednostavno imaš loše dane.

Saznaj ovdje sve što trebaš znati o baby bluesu i kada je potrebno reagirati.”

Mnogi se roditelji osjećaju izgubljeno – kao da se ne snalaze. Međutim, naučit ćeš i tvoje će samopouzdanje s vremenom rasti.

Briga zbog SIDS-a

“Što da kažem, jedna sam od tih nesretnica koje su noćima proganjale more da će se Melani nešto dogoditi dok spava. Čula sam toliko priča, a na koncu je ispalo da je najbolje da sam imala samo osnovne informacije na što pripaziti jer sam cijelo vrijeme razmišljala o razno-raznim scenarijima i na to nepotrebno gubila beskrajno energije”, otkrila je Maja, mama jednoipolgodišnje djevojčice. 

Maja nije jedina! Mnoge majke se boje da će se njihova beba ugušiti, prevrnuti ili doživjeti sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Kako bi rizik svela na najmanju moguću razinu, stavi bebu da spava na leđima, nemoj pušiti, pazi da joj glava ne bude pokrivena i ne dopusti da se previše zagrije.

“Najsigurnije mjesto za spavanje je u krevetiću u tvojoj sobi prvih 6 do 12 mjeseci.”

Briga zbog mekane glavice i ispuštanja iz ruku

Ivona, mama jednoipolgodišnjeg Nikole također je imala jedan od uobičajenijih strahova koji pogađaju nove roditelje.

“Za mene je mekoća bebine glave bila kompletna znanstvena fantastika. Čini ti se tako nježno i osjetljivo da sam se neko vrijeme čak bojala pomaziti sina po glavi, a ne daj bože proslijediti ga u ruke nekom drugome. Svjesna sam sad koliko sam se ludo vjerojatno ponašala, ali nisam bila upoznata s time kakvo je bebino tijelo i što sve može izdržati”, podijelila je svoje iskustvo.

“Bebe imaju meki otvor u lubanji gdje se kosti još nisu spojile, a to se naziva fontanela.”

No fontanela je čvršća nego što misliš. Iako bi uvijek trebala paziti na djetetovu glavu, ne možeš je povrijediti dodirivanjem ili milovanjem fontanele.

“Suprug je, s druge strane, bio taj koji je oklijevao držati Nikolu u rukama kad se tek rodio. Imao je užasan strah od toga da će mu ispasti iz ruku”, nadodaje Ivona.

I tu postoji rješenje – zaštitite kuću kako biste spriječili spoticanje ili pad. Provjerite da na tepisima ili sagovima nema nabora ili čvorova, držite predmete podalje od stepenica i uzmite si vremena dok hodate s bebom.

Briga da beba previše plače

Normalno je da novorođenčad puno plače. Plač se povećava nakon 2 do 3 tjedna i doseže vrhunac za 6 do 8 tjedana. Češći je u kasnim poslijepodnevnim i ranim večernjim satima. Ako plač zvuči drugačije nego inače ili si samo zabrinuta, kontaktiraj svog liječnika ili pedijatra.

Briga da beba previše spava

Neke bebe spavaju većinu vremena, a neke se bude jako dugo. Prvih nekoliko tjedana beba treba imati 8 do 12 hranjenja u 24 sata. Sve dok beba ima dovoljno mokrih pelena i kakicu boje senfa, ne bi trebalo biti ikakvih problema.