Moje dijete uopće ne želi jesti – što radim krivo?

3 min čitanja

Jedna od češćih situacija koja zna obeshrabriti novopečene roditelje je kad beba odbija hranu. 

Tvoja beba je još jučer uredno jela, a danas hranu ne želi ni pogledati. Većina beba ima dobar apetit u prve dvije godine života i to je period kad brzo rastu. Može biti nekoliko razloga zašto ne želi jesti, evo što kažu mame s iskustvom. 

Izbjegava sve što joj se čini “novo”

Da lakše pomogneš svojoj bebi da prihvati novu hranu, počni s malim porcijama. Također pokušaj da nova hrana izgleda slično omiljenoj. Primjerice, ako tvoja beba voli pire od mrkve, pokušaj s pireom od batata. 

Bljuckanje i dječji refluks

Normalno je da bebe malo bljuckaju, pogotovo novorođenčad. Njihov probavni sustav još uvijek se razvija. A moguć je i refluks – kad se hrana iz želuca vrati u jednjak. Inače se gotovo uvijek povuče bez liječenja do 12-14 mjeseci starosti, no što u periodu dok traje?

“Naš Luka je kao bebač imao dosta problema s refluksom. Pedijatrica nam je tu jako puno pomogla sa savjetima i kako ga kontrolirati. Prenosim te savjete dalje u nadi da će još nekome pomoći! 

“Za lakšu kontrolu refluksa, pokušaj bebu hraniti sporije ili je hrani manje pri svakom sjedenju.”

„Mi bismo Luki i njegovoj mlađoj sestri olabavili pelene prije obroka i držali ih uspravno nakon što bi pojeli.”, podijelila je Marijana, mama 5-godišnjeg Luke i 3,5-godišnje Lene.

Izbirljivo jede

Iako izbirljivost u hrani može trajati tjednima, čak i mjesecima, rijetko potraje. No izbirljivost se događa iz nekoliko potencijalnih razloga. Jedan od njih je kad se beba ne osjeća dobro, primjerice kad niču zubići. 

„Ovo kažem u najljepšem mogućem smislu, ali bebe su itekako lukave. Pripazi da joj ne daješ neprestano nezdravu, brzu hranu samo zato što je to sve što želi. Kad je beba gladna, nema toga što neće pojesti. Ono što smo primijetili kod naše Monike je upravo to – imala je svojih izvoljevanja, ali mi smo imali kompletno drugu ideju koje namirnice želimo da konzumira i toga smo se držali uz miks njenih najdražih jela.  

Kod nicanja zubića, tu je svako dijete jedinstveno.

„Monika je, primjerice, imala glasna buđenja usred noći i plakala bi nakon toplih kašica. Ono što je nama najviše pomoglo su gumene grickalice i četkice za zube koje smo nabavili u BIPI“, otkrila je Morana, mama 4-godišnje Monike. 

Ima proljev ili zatvor

Proljev može brzo dovesti do dehidracije. Znakovi uključuju suha usta, smanjeno mokrenje ili mokre pelene, odsustvo suza tijekom plača, gubitak težine, letargiju ili upale oči. Svi su vrijedni poziva pedijatru.

Bebe rijetko imaju zatvor, no može biti teško procijeniti kad ga zbilja imaju jer njihova učestalost obavljanja velike nužde varira. Na primjer, bebe koje samo doje mogu imati čvrstu stolicu samo jednom dnevno. Znakovi zatvora uključuju tvrdu stolicu koja može biti velika i bolna te krv oko stolice. U tom slučaju svakako nazovite svog pedijatra.

Pomozi svojoj bebi da zavoli hranu!

Hranjenje tvoje bebe trebalo bi biti pozitivno iskustvo u kojem svi učite, ali i uživate.  Za još više podrške u ovom području, pročitaj: