Uz ove zimske igre nikad nije hladno!

4 min čitanja

Dolaskom zime i hladnijih temperatura, dane većinom provodimo u zatvorenim prostorijama. Bez obzira na njih, djeca trebaju boravak na svježem zraku i kretanje.

Izlaskom u prirodu zimi, djeca se uče mnogim životno-praktičnim vještinama, poput oblačenja i svlačenja, prikladnog zimskog odijevanja, vježbanja samostalnosti i koordinacije.

Ideje uz koje nikome neće biti hladno

Evo nekoliko ideja za zimske radosti u prirodi uz koje će se svi zabaviti, a najmanji ponešto i naučiti.

Bojanje snijega

Kombinacija snijega, leda i boja pravi je senzorni izazov za djecu. Osjetilni doživljaji protežu se gotovo svim osjetilima – kroz vid, dodir, miris i okus. Snijeg je prirodni materijal koji dijete nema priliku često koristiti, stoga on već samom pojavom zaokupi djetetovu pažnju i potiče kreativnost. Sa sobom na snijeg ponesite tempere ili vodene boje te kist. Neka dijete prstima ili kistom nanosi boje na snijeg, slika po njemu, oblikuje ga i uživa u vlastitoj kreativnosti.

Pogodi tko

Iduća aktivnost je također povezana sa snijegom. Na površini snijega prstom pokušajte iscrtati zamišljeni pojam (životinju, biljku, stvar…) tako da druga osoba ne zna o čemu se radi. Na temelju vašeg crteža u snijegu dijete će morati pogoditi o čemu se radi. Crtajte naizmjenično. Za svaki pogođeni pojam dobivate jedan bod, a prvi koji osvoji deset bodova je pobjednik. Ova igra potiče razvoj senzorike, logičko zaključivanje, kreativnost, ali i međusobno zbližava članove obitelji ili prijatelje.

Igra zrcala

Ova igra primjenjiva je u svim vremenskim prilikama te je idealna za igru vani budući da vam za nju nisu potrebni dodatni rekviziti. S jedne strane stanite vi, a s druge neka stanu djeca. Vi ćete izvoditi određene pokrete koji mogu biti jednostavni ili složeniji, ovisno o dobi i motoričkim mogućnostima djeteta. Dijete treba imitirati vaše pokrete poput odraza u zrcalu. Kada vidite da koncentracija počinje slabiti, zamijenite uloge.

Ako igrate igru s više djece, neka nakon vas dođe na red ono dijete koje se najviše potrudilo ili najbolje odradilo aktivnost. Ovu igru možete dodatno obogatiti tako da ponesete sa sobom mobitel i/ili zvučnik te izvodite pokrete plešući na zvuk omiljene pjesme.

Šetnja u prirodi

Ako je vaše dijete još premalo za zimske aktivnosti koje uključuju zahtjevnije motoričke zadatke iskoristite zimu za duže ili kraće šetnje. Zimski period, iako je hladan, a ponekad i vlažan i tmuran, djeci je osobito važan za razvoj termoregulacije tijela, udisanje svježeg zraka i fizičku aktivnost. Poznato je da u prirodi dijete doživljava nove osjetilne podražaje koji pomažu u kasnijem razvoju fine i grube motorike i različitih vještina učenja i govorenja.

Šetnju iskoristite za povezivanje s djetetom. Ako je počelo govoriti, razgovarajte o danu koji je iza vas, zanimljivim aktivnostima ili ljudima te izmjenjujte iskustva. Ako vaše dijete još ne priča, povežite se pogledima, dodirom i zajedničkim provođenjem vremena bez tehnologije.

Klizanje i grudanje

Ako ste dijete i vi sportski tipovi, iskoristite zimsko vrijeme za sportove i druge fizičke aktivnosti koje ne možete izvoditi tijekom ostatka godine. Odvedite dijete na klizalište te ga polako i sigurno učite klizanju. Klizanje je sport koji izuzetno dobro razvija motoriku i koordinaciju tijela te ravnotežu i stabilnost. Sve češće se mogu pronaći i kratki tečajevi ili škole klizanja u kojima će dijete zadovoljiti potrebu za kretanjem, ali i steći novu vještinu. Ako ipak dijete ne pokazuje interes za klizanje, uživajte u snježnim aktivnostima poput grudanja ili sanjkanja.

Ako se odlučite za kućnu varijantu zimskog druženja s djetetom, potičemo vas da probudite svoju i djetetovu kreativnost te zajednički izradite zimske ukrase za stan (pahuljice, ukrase za bor i sl.) u kojima ćete imati prilike svakodnevno uživati i pripremiti prostor za čarobnu prazničku atmosferu.

Želimo vam dobru zabavu!

Jelena Raguž, mag. paed.