20. tjedan trudnoće

Dužina 25 cm
Težina 250 - 300 g

Osjetiš li sada akrobacije koje tvoj mali istraživač izvodi u trbuhu?

Razvoj bebe

  • Intenzivan razvoj kože, dlaka i noktića
  • Beba guta sve više plodne vode koja pomaže u razvoju probavnog sustava i pluća

Simptomi trudnoće u 20. tjednu

Već si na pola puta svoje trudnoće. Brzo je proletilo, zar ne? Tvoja je beba sada veličine pravog malog mačića. Dugačka je otprilike dvadeset pet centimetara, a teška između dvjesto pedeset i tristo grama. A sad dobre i loše vijesti, počevši naravno od loše: sve ćeš češće osjećati bol i grčeve. Dobra vijest je da ti ova loša vijest neće toliko teško pasti jer ćeš i dalje imati višak energije.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je dugačka oko 25 cm od glave do pete, a teška oko 250 do 300 g.

U ranoj trudnoći, tj. u prvom tromjesečju, oscilacije bebine veličine su manje i točnije koreliraju s gestacijskom dobi. Sada se bebe počinju znatnije razlikovati u težini.

Zbog položaja ekstremiteta, poglavito zbog nogu koje se uglavnom nalaze podignute uz tijelo, mjeri se duljina od glave do trtice, a nakon 20. tjedna od glave do pete.

Ova mjera od glave od pete samo je orijentacijska i ne mjeri se standardno na UZV-pregledu.

Beba guta sve više plodne vode koja pomaže u razvoju probavnog sustava i pluća. Crijeva počinju lučiti mekonij, prvu bebinu stolicu.

Na koži se stvara sve više verniksa koji ima zaštitnu ulogu. Također se i dalje razvija koža kao i svi njezini derivati poput dlaka i noktiju.

Ako se radi o djevojčici, maternica i maternični vrat su formirani, a ako se očekuje dječaka, vanjsko spolovilo je jasno diferencirano i vjerojatno ćete ga moći vidjeti na UZV-pregledu.

TIJELO TRUDNICE

Na sredini trudnoće, vrh (fundus) maternice seže do pupka.

S obzirom na znatno povećanje trbuha, koji više ne možete sakriti, rasteže se koža i moguća je pojava strija.

Povećanje maternice može izazvati pritisak na probavne organe što možda može utjecati i na probavu  pa treba pripaziti na prehranu, poglavito na dostatan unos vitamina i minerala.

U ovom tjednu trudnoće, trudnica već sigurno osjeća bebine pokrete.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB