25. tjedan trudnoće

Dužina 33 cm
Težina 650 g

Ovaj tjedan pun je uzbudljivih promjena! Sada se počinje vidjeti koristi li beba dominantno lijevu ili desnu ruku, a možda ćeš već moći razaznati i koje joj je boje kosa.

Razvoj bebe

  • Faze budnosti i sna sve više se očituju
  • Beba počinje dominantno koristiti desnu ili lijevu ruku
  • Duboko u čeljusti pojavljuju se trajni zubi
  • Spolni organi bebe u potpunosti su razvijeni

Simptomi trudnoće u 25. tjednu

Oko 25. tjedna otkrit ćeš puno novih stvari o svojoj bebi. U ovom trenutku teži oko šesto pedeset grama, a dugačka je oko trideset tri centimetra. Sad kad je velika kao prerijski pas, i počet će koristiti ruke i odrediti hoće li joj lijeva ili desna biti dominantna. Možda ćeš čak i vidjeti boju bebinih prvih dlaka. Uzbudljivo, zar ne?

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je teška oko 650 grama, a dugačka oko 33 centimetra.

Raste tjelesna masa te se i dalje razvijaju pojedini organi. U ovoj se fazi se sve više očituju obrasci ponašanja, tj. faze budnosti i odmora. Beba počinje dominantno koristiti desnu ili lijevu ruku.

Daljnjim razvojem mozga, tj. živčanog sustava, pokreti postaju sve finiji, a beba ima sve bolju percepciju. Duboko u čeljusti pojavljuju se trajni zubi.

Spolni organi su u potpunosti razvijeni tako da bi testisi, ako je riječ o dječaku, trebali biti gotovo spušteni iz trbušne šupljine u skrotum. Dlake poprimaju boju tako da se već sada može prepoznati boja kose.

TIJELO TRUDNICE

Maternica sve brže raste i već se nalazi znatno iznad pupka.

Zbog njezina povećanja sve je veći pritisak na probavne organe, a želudac se sporije prazni pa je moguć osjećaj prejedenosti i žgaravica. Zbog toga dnevni unos hrane treba podijeliti na više manjih obroka (oko 6-7), što će ubrzati metabolizam i smanjiti izglede za šećernu bolest.

I dalje se mora paziti na pravilan unos vitamina i minerala te poglavito na unos preparata željeza jer je opasnost od anemije sve veća. Kosa trudnice buja, a nokti blistaju, to se događa zbog promjene razine hormona u trudnoći.

Mogu se pojaviti BH kontrakcije (lažni trudovi), što je znak  normalne maternične aktivnosti, a mogu biti prisutni sve do termina.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB