38. tjedan trudnoće

Dužina 50 cm
Težina 3,2 kg

Oči tvoje bebe trenutno su plave, sive ili smeđe, ali nakon što budu izložene svjetlu, mogu promijeniti boju ili nijansu. Još neko vrijeme ćeš se morati strpiti jer boja očiju se još može mijenjati do prve godine.

Razvoj bebe

  • Beba je u potpunosti zrela i dovoljno velika za porođaj
  • Svi organski sustavi su spremni za život izvan maternice
  • Pluća su spremna za disanje, a mišići na licu za sisanje

Simptomi trudnoće u 38. tjednu

Tjedan u kojem tvoja beba poprima veličinu kapucina od preko tri kilograma i oko pola metra je tjedan u kojem možeš početi paziti na znakove da je spremna za porod. Dobro pripazi na ritam i intenzitet trudova. Slušaj svoje tijelo, jer možda ti beba tako poručuje da je spremna upoznati te. Još malo i to će se dogoditi. Što ćeš joj prvo reći?

Što kažu stručnjaci?

Beba je teška oko 3200 grama, a dugačka oko 50 centimetara.

U potpunosti je zrela i dovoljno velika za porođaj. Svi organski sustavi su spremni za život izvan maternice, pluća su spremna za disanje, mišići na licu spremni za sisanje, masnoće ima dovoljno za termoregulaciju.

U crijevima se nakuplja zelenkasta tvar mekonij – prva djetetova stolica. Ona nastaje od lanugo dlačica i verniksa koje dijete guta s plodnom vodom.

Ako je riječ o dječaku, njegovi su testisi spušteni u skrotum. Ruke i noge su dovoljno snažne, a to će se najbolje osjetiti nakon porođaja kada dijete čvrsto stisne majčin prst.

S kože je gotovo nestao verniks, koji se još može naći u pregibima.

TIJELO TRUDNICE

Kao i bebin, tako je i trudničin organizam spreman za porođaj.

Nakon njega nestaju sve trudničke tegobe nastale zbog promjene hormonskog statusa, a i zbog veličine maternice.

Ona i dalje ima BH kontrakcije koje će se u jednom trenutku pojačati i postati snažne, čime će početi porođaj. Mehanizam početka porođaja nije jasan. Vrat maternice se smekšava i stanjuje pripremajući se tako za početak porođaja.

Ako počnu trudovi, otjecanje plodne voda ili beba bude neuobičajeno mirna, potrebno je javiti se u bolnicu.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB