7. tjedan trudnoće

7. tjedan trudnoce
Dužina 1,27 cm
Težina 0,94 g

Tvoja beba se sada počela kretati malim, trzavim pokretima, iako ćeš te pokrete osjetiti tek otprilike u četvrtom mjesecu trudnoće. Živčane stanice u mozgu tvoje bebe rastu nevjerojatnom brzinom - 100 000 stanica u minuti!

Razvoj bebe

  • Obje polutke mozga bebe su već razvijene
  • Ruke i noge se razvijaju i pomalo počinju biti spremne za formiranje stopala i šaka
  • Probavni sustav bebe je u znatnom razvoju, a počinje se razvijati i gušterača

Simptomi trudnoće u 7. tjednu

Ah ta djeca. Rastu tako brzo. U sedmom tjednu beba već razvija ruke i noge, a uskoro će početi razvijati šake i stopala. Dvostruko je veća nego prošli tjedan, ali je i dalje lakša od jednoga grama i duga oko jedan centimetar. Trenutno je beba veličine gusjenice i baš kao i prošli tjedan opet će se udvostručiti. Novost u sedmom tjednu je što ćeš možda biti željna hrane koju inače nikad ne jedeš. Nemoj se bojati promjene okusa koju ćeš doživjeti. Dopusti si hranu za kojom žudiš i pritom probaj ubaciti što
je više zdravih namirnica moguće. Ipak počinješ jesti “za dvoje”.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je već duplo veća nego prošli tjedan, a još uvijek ima dio koji izgleda poput repića i obavijen je dvjema ovojnicama, amnijem  i korionom. Iako je tako malena, razvoj je u punom jeku.

Neuralna cijev se brzo razvija, obje polutke mozga su razvijene. Neuroni su također u znatnom razvoju.

Na glavi se, iako još dosta postranično, vide dvije pjege iz kojih će se razviti oči.

Ruke i noge se razvijaju i pomalo počinju biti spremne za formiranje stopala i šaka. Jetra pomalo počinje preuzimati proizvodnju krvnih stanica, kao i koštana srž.

Kako je probavni sustav u znatnom razvoju, crijeva se trenutačno nalaze i u pupčanoj kili jer u trbuhu nema mjesta. Razvija se i gušterača koja je među ostalim odgovorna za izlučivanje inzulina.

TIJELO TRUDNICE

Trudnica počinje osjećati simptome rane trudnoće, javljaju se mučnina, promjene okusa te umor.

Također primjećuje da mokri češće nego inače, a to je zbog povećane količine krvi u tijelu koja prolazi kroz bubrege pa se izlučuje i sve više urina.

Dojke su napetije i osjetljivije nego inače zbog progesterona, hormona trudnoće koji izlučuje žuto tijelo. Maternica počinje rasti, ali je i dalje dovoljno mala i ne primjećuje se na trbuhu.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB