28. tjedan trudnoće

Dužina 35 - 37 cm
Težina 1 kg

Malac sada dolazi u fazu kada ima REM fazu spavanja što znači da vrlo vjerojatno već sanja! Što misliš o čemu bi mogao sanjariti?

Razvoj bebe

  • Pojačava se rast bebe i sve se više taloži potkožno masno tkivo
  • Postoje dokazi da beba sada već može vidjeti
  • U ovoj fazi trudnoće tijelo bebe počinje regulirati tjelesnu temperaturu
  • Bebač sada ima i REM fazu spavanja

Simptomi trudnoće u 28. tjednu

Tvoja je beba u 28. tjednu trudnoće dugačka je oko trideset šest centimetara, a teži gotovo cijeli kilogram. Velika je kao kljunati ježak, i baš kao mali ježić, često se voli sklupčati i spavati. Razlog tome je što je beba vrlo vjerojatno razvila sposobnost REM faze tijekom spavanja. Tako je, beba je počela sanjati! Loša vijest je da ćeš ti sanjati sve manje i manje. Ako se nađeš budna cijelu noć, najbolje je opustiti se uz knjigu i čaj. Možda ćeš razviti želju za kasnonoćne aktivnosti kao što je potpuno preuređenje
stana, ali možda bolje da se od toga suzdržiš.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je dugačka 35-37 centimetara, a teška gotovo 1 kilogram.

Ulaskom u treće tromjesečje trudnoće pojačava se njezin rast i sve se više taloži potkožno masno tkivo. U plućima ima sve više surfaktanta, tvari koja oblaže alveole i omogućuje njihovu funkciju pri udisaju i izdisaju.

Mozak i dalje raste i stvaraju se novi živčani spojevi.

Prema nekim zapisima moždane aktivnosti, beba već ima REM-fazu spavanja što znači da možda već i sanja. Postoje dokazi da već i vidi, ako se prisloni lampa uz trudničin trbuh.

U ovoj fazi trudnoće tijelo bebe počinje regulirati tjelesnu temperaturu.

TIJELO TRUDNICE

Maternica trudnice već se nalazi oko 7 centimetara iznad pupka. Pritisak iz trbušne šupljine na prsište je sve veći.

Pod utjecajem hormona dolazi do omekšavanja fiksnih zglobova tako da se već i donja rebra pomalo šire. Trudnica se osjeća sve nestabilnije što zbog veličine trbuha, što zbog utjecaja hormona na zglobove.

Vrijeme je za kontrolu krvi radi provjere anemije koja se pojavljuje u trudnoći, a uzrokovana je razrjeđivanjem (dilucijom) krvi zbog relativnog porasta količine krvne plazme u odnosu na krvne stanice.

Može se pojaviti sindrom nemirnih nogu za koji se ne zna u potpunosti zašto nastaje, a moguće je da je potencijalni uzrok nedostatak nekih minerala i čest je u trudnica. Pojačava se vaginalni iscjedak.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB