9. tjedan trudnoće

Dužina 2,5-3 cm
Težina 1,9 g

U ovom tjednu počinje se razvijati spol djeteta. Uskoro ćeš saznati! Jesi li uzbuđena?

Razvoj bebe

  • Beba tijekom embrionalnog razvoja ima rep koji sada u potpunosti iščezava
  • U ovoj fazi se razvija spol djeteta
  • Tvojoj bebi se počinje formirati korijen zubi

Simptomi trudnoće u 9. tjednu

U ovom tjednu tvoja je beba veličine leptira i dugačka je oko dva i pol do tri centimetra. Sad je savršeno vrijeme za šaliti se da osjećaš leptiriće u trbuhu. Uskoro će biti i savršeno vrijeme da putem ultrazvuka doznaš spol djeteta, koji se u ovom tjednu počinje razvijati.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba raste, velika je oko 2,5 do 3 cm.

Tijelo se počinje izravnavati i sve više sličiti ljudskom biću. Rep koji beba ima tijekom embrionalnog razvoja sada u potpunosti iščezava.

Svi važni dijelovi tijela su tu i spremni su za daljnji razvoj tijekom idućih tjedana trudnoće. Srce završava podjelu na četiri komore, a počinju se razvijati i srčani zalisci.

Kako se razvijaju neki mišići i živčano-mišićni spojevi, ultrazvučno se vide i pokreti bebe koje, naravno, majka još ne može osjetiti.

Razvija se i spol koji se u ovoj fazi trudnoće još ne može ultrazvučno odrediti, za to se treba strpjeti još koji tjedan. Glava je i dalje neproporcionalno velika naspram ostatka tijela, a na njoj se vide oči koje su još jako razmaknute, ali su razvijene i pokrivene tankom opnom. Ostat će zatvorene do početka trećeg tromjesečja.

Na glavi se vide mali nos i usta i sitne uške, a formiraju se i zubni korijeni. Ruke i noge se i dalje razvijaju, poglavito šake i stopala. Posteljica počinje izlučivati sve više hormona pa žuto tijelo polagano gubi funkciju.

TIJELO TRUDNICE

Iako je trudnoća već duže prisutna, na trbuhu se još uvijek ne može primijetiti trudnoća.

Trudnica uglavnom ima tipične simptome trudnoće poput jutarnjih mučnina i naglih promjena raspoloženja te osjećaj umora.

Zbog porasta razine hormona može se primijetiti da su grudi napetije i osjetljivije.

Milan Pavlović, dr.med.

za BIPO KLUB