8. tjedan trudnoće

Dužina 2 cm
Težina 1,34 g

U posljednja dva tjedna tvoja beba je postala četverostruko veća!

Razvoj bebe

  • Na ultrazvuku se sada već mogu vidjeti prepoznatljivi oblici organa
  • U mozgu se pojavljuju prvi primitivni živčani putevi
  • Pomalo se već oblikuju i prstići
  • Počinje razvoj fetalnih pluća

Simptomi trudnoće u 8. tjednu

Vrijeme je da se pripremiš za jedan od najljepših događaja koji možeš doživjeti. U ovom tjednu beba intenzivno radi na razvoju unutarnjih organa, što znači da ako odeš na pregled ultrazvukom možda vidiš prepoznatljivi oblik, pa čak i čuješ prve otkucaje bebinog srca. Tvoja beba sada je dugačka oko dva centimetra i veličine je puža, no ne daj da te to zavara. Beba raste jednako brzo kao i dosad.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Iako je beba velika oko 2 cm, organogeneza je u punom jeku.  Svi organski sustavi intenzivno se razvijaju.

U mozgu se pojavljuju prvi primitivni živčani putevi, živci se također usmjeravaju prema mišićima koji se počinju razvijati. Na glavi se počinju oblikovati uške, oči su široko razmaknute, a na njima se razvija tanka opna koja ih prekriva, polako se naziru obrisi lica.

Ruke i noge se jasnije vide jer je i njihov razvoj u punom jeku. Prstići se također pomalo oblikuju.

U ovom tjednu počinje i razvoj fetalnih pluća, a i intenzivniji razvoj probavnog sustava koji je spojen sa žumanjčanom vrećicom. Embrionalni rep je gotovo nestao. Spol se još ne nazire.

TIJELO MAJKE

Maternica se već znatno mijenja zbog trudnoće.

Mekša je i veća, ali trudnica to još ne može primijetiti. U cervikalnom kanalu stvara se sluzavi čep koji će ondje biti do prvih trudova.

Hormoni koji se mijenjaju zbog trudnoće utječu na grudi koje su sada veće i pomalo se pripremaju za dojenje. Mučnine i povraćanje su također moguća novost u životu trudnice, koji će uz novi hormonski status pridonijeti osjećaju umora.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB