21. tjedan trudnoće

Dužina 26-27 cm
Težina 300 - 350 g

Tvoja beba sada već reagira na dodir - ako malo pritisneš trbuh, ona će se odmaknuti ili odgurnuti.

Razvoj bebe

  • Beba sada već ima jasne konture lica
  • Stvaraju se regije za okuse u ustima
  • Na glavi se vide oči s razvijenim i zatvorenim očnim kapcima, a obrve i trepavice pojačano rastu

Simptomi trudnoće u 21. tjednu

U ovom je tjednu tvoja beba teži već tristo do tristo pedeset grama, a dugačka je dvadeset šest ili dvadeset sedam centimetara. To znači da je veličine sove i sada počinje ličiti na sebe. Konture lica i tijela jasno su izdefinirane, tako da bi tvoja iduća slika ultrazvuka trebala prikazati pravog malog čovjeka. Ako pogledaš u ogledalo, trebala bi vidjeti značajniju promjenu u usporedbi s 19. tjednom. Iako je prošlo samo dva tjedna, tvoje je tijelo odradilo velik posao kako bi bebi pružilo puno novih funkcija za daljnji rast.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba teži oko 300-350 grama, a dugačka je 26 – 27 centimetara.

Konture lica i tijela su jasne i u potpunosti izgleda kao mali čovjek. Na glavi se vide oči s razvijenim i zatvorenim očnim kapcima. Obrve i trepavice pojačano rastu.

Česti su pokreti gutanja, a plodna voda i dalje pomaže razvoju probavnog i dišnog sustava. U ustima, točnije na jeziku, stvaraju se regije za razne okuse.

Probavni sustav je sve razvijeniji tako se da već mogu resorbirati određene tvari. S obzirom na rast bebe, njezini pokreti su sve jači tako da bi se trebali znatnije i jače osjećati. Ako je riječ o djevojčici, u ovom tjednu počinje formiranje njezine vagine.

TIJELO TRUDNICE

S rastom bebe znatnije se povećava i  i tjelesna težina trudnice, stoga treba paziti na prehranu kako se tijekom trudnoće ne bi nagomilali suvišni kilogrami, kojih će se biti teško riješiti i koji nakon porođaja mogu biti uzrok određenih zdravstvenih poteškoća.

U ovoj fazi trudnica počinje osjećati teret zbog sve veće maternice pa fizičke aktivnosti postaju sve teže, a pojavljuje se i jače znojenje.

Zbog povećanog volumena cirkulirajuće krvi, a poglavito u venskom sustavu te s porastom trudnoće stvara se veći pritisak na zdjelične vene pa se mogu pojaviti venski varikoziteti i kapilare.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB