14. tjedan trudnoće

Dužina 9 cm
Težina 40 g

Tvoja beba sada već sisa palac i radi razne grimase.

Razvoj bebe

  • Tijelo postaje proporcionalnije s glavom
  • Lice bebe je sada puno detalja, a pojavljuju se obrve i pokoja vlas na vlasištu
  • Razvojem mozga pojavljuju se složeniji pokreti - grimase, sisanje

Simptomi trudnoće u 14. tjednu

Beba je narasla do veličine hrčka te je dugačka devet centimetara, a teži četrdesetak grama. Zajedno s bebom nastavlja rasti i tvoja razina energije i apetita. Ulaziš u jedan od najljepših perioda trudnoće. Nakon svih mučnina i umora zaslužuješ uživati u njemu, pogotovo ako si u proteklih par tjedana i dalje dolazila na posao i radila punom parom.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Na kraju prvog tromjesečja trudnoće beba je narasla 9 cm, a teži 40-ak grama.

Tijelo raste brže od glave postajući tako sve proporcionalnije s njom. Ruke se također izdužuju pa i one postaju proporcionalnije.

Noge još nisu u toj fazi, one će se još izdužiti tijekom daljnjeg razvoja.

Lice je puno detalja, a pojavljuju se obrve i pokoja vlas na vlasištu.

Tijelo počinje dobivati lanugo dlačice koje imaju zaštitnu funkciju. Na njima se verniks zadržava na površini kože. Verniks je tvar koja štiti kožu od djelovanja plodne vode.

Razvojem mozga pojavljuju se složeniji pokreti koji su do sada uglavnom bili kontrolirani na razini leđne moždine. Sada se već mogu vidjeti razne grimase i dijete sisa palac.

Bubrezi proizvode urin koji se izlučuje u mokraćni mjehur koji dijete prazni stvarajući tako plodnu vodu. Jetra počinje izlučivati žuč, a slezena počinje stvarati crvene krvne stanice.

TIJELO TRUDNICE

Završetkom prvog tromjesečja  trudnica se osjeća bolje.

Nema simptoma rane trudnoće tako da je puna energije.

Maternica raste i sada je već dosta izvan zdjelice. Ako se potrudi, trudnica ju može napipati u donjem trbuhu, ali još uvijek nije dovoljno velika, kako bi se po trbuhu primijetila trudnoća.

Milan Pavlović, dr.med.

za BIPO KLUB