23. tjedan trudnoće

Dužina 28 - 30 cm
Težina 500 g

Sada već možda vidiš ručice ili nožice na trbuhu kako proviruju kada osjetiš kako se mali istraživač miče.

Razvoj bebe

  • Beba već izgleda poput novorođenčeta, samo znatno mršavija jer nema potkožnoga masnog tkiva
  • Pluća su sve veća, a razvija se i gušterača
  • Koža bebe je sve manje prozirna
  • Pokreti su sve intenzivniji

Simptomi trudnoće u 23. tjednu

Beba je dosad narasla do veličine činčile, odnosno, teži oko petsto grama, a dugačka je između dvadeset osam i trideset centimetara. Svojim naglim pokretima neće se ustručavati dati ti do znanja koliko je sada velika i jaka. Zato je vrijeme da smanjiš aktivnosti i počneš odmarati. Pogotovo ako osjetiš natekle zglobove, koji bi trebali biti znak da je doista vrijeme za odmor.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je teška oko 500 grama, a dugačka 28-30 centimetara.

Rast i razvoj i dalje su u punom jeku. Oblik je poput novorođenčeta, samo je beba znatno mršavija jer nema potkožnoga masnog tkiva. Mozak se i dalje razvija, stvaraju se nove moždane stanice te novi živčani spojevi. Koščice unutarnjeg uha sve se više okoštavaju pa njihova funkcija prijenosa zvuka dolazi do izražaja i beba čuje zvukove oko sebe.

Pluća su sve veća, krvne žile pluća polako postaju spremne za prijenos plinova. Gušterača se također još razvija kao i Langerhansovi otočići koji izlučuju inzulin.

Koža bebe je sve manje prozirna jer se sve više izlučuje pigment. Pokreti su sve intenzivniji tako da se već mogu primijetiti na trbuhu.

TIJELO TRUDNICE

Maternica raste, sada se već nalazi koji centimetar iznad pupka.

Uz njezino povećanje , sve veći pritisak na žile i uz sve izraženije zadržavanje tekućine počinje se primjećivati natečenost u području gležnjeva. Izraženije je ljeti te potkraj dana, pogotovo ako je trudnica tijekom dana dosta vremena provela na nogama. Iako su gležnjevi otečeni, ne smije se smanjiti unos tekućine jer je pravilna hidracija izrazito važna za bebu.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB