12. tjedan trudnoće

Dužina 6 cm
Težina 14 g

Strpi se još malo, uskoro ćeš saznati čekaš li dječaka ili djevojčicu. Jesi li već smislila ime?

Razvoj bebe

  • Beba počinje otvarati usta
  • Vidljivi su pokreti disanja, čak i štucanja
  • Bebi izbijaju noktići što znači da je završen razvoja šaka i stopala
  • Spolovilo je formirano, ali se još jasno ne vidi

Simptomi trudnoće u 12. tjednu

U 12. tjednu beba je jednako velika kao pile – i jednako slatka. Iako je dugačka tek oko šest centimetara, razdoblje razvoja organa je završeno. Svi organi su se sada razvili kako su i trebali, moždani neuroni se umnožavaju i pojavljuju se prve konture lica. U ovom tjednu izbijaju čak i bebini noktići, čime se razvoj šaka i stopala privodi kraju. Ako odeš na ultrazvuk, dobit ćeš puno jasniju sliku svog djeteta nego što si dosad mogla, no i dalje postoji šansa da se beba nije dovoljno razvila da saznaš hoćeš li trebati smišljati ime za dječaka ili djevojčicu.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Iako je beba dugačka oko 6 cm, razdoblje organogeneze je gotovo. Svi organi su na svome mjestu.

Većina daljnjih promjena odnosi se na rast.

Lice gotovo da ima sve konture, oči su na mjestu, nosna kost je razvijena tako da i nos ima oblik, usne se miču, dijete počinje otvarati usta.

U pluća pomalo ulazi plodna voda što je važno za njihov razvoj. Dijafragma se formira pa se mogu vidjeti i pokreti disanja i štucanje.

Crijeva su se iz pupkovine potpuno premjestila u trbušnu šupljinu i  uspostavlja se njihova funkcija. Bubrezi, iako još vrlo maleni, počinju lučiti urin u mokraćni mjehur. Pojavljuju se nokti na prstima što označava završetak razvoja šaka i stopala.

Neuroni (živčane stanice) se umnožavaju, a tako se povećava i broj sinapsi, tj. spojeva među njima. Kosti su sve gušće, a mišići sve razvijeniji i jači.

Javljaju se pokreti tipa trzaja što se može vidjeti tijekom UZV-pregleda.

Spolovilo je formirano, ali se još jasno ne vidi pa se morate strpjeti do sljedećeg UZV-pregleda.

TIJELO TRUDNICE

Maternica raste, velika je poput grejpa, ali nedovoljno da bi se po trbuhu primijetila trudnoća.

Liječnik je prilikom pregleda može napipati kako izlazi iz zdjelice, netom iznad stidne kosti.

Kako maternica izlazi iz zdjelice, smanjuje se pritisak na mokraćni mjehur, a time i potreba za češćim mokrenjem što je tipično za ranu trudnoću.

U ovoj fazi javlja se i žgaravica za koju je među ostalim odgovoran hormon trudnoće progesteron, koji se sada već u velikim količinama izlučuje u posteljici.

Progesteron djeluje na mišić koji zatvara i odvaja jednjak od želuca tako da želučana kiselina slobodno prolazi u jednjak i uzrokuje tegobe.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB