26. tjedan trudnoće

Dužina 33 - 34 cm
Težina 700 - 750 g

Ideš na ultrazvuk ovaj tjedan? Obrati pažnju na bebine ručice jer sada ćeš prvi moći vidjeti bebu kako cucla palac. Možeš se i igrati s bebačem jer on može osjetiti i dodir preko trbuha. Sve ga zanima pa dodirom istražuje okolinu, pipa sebe, svoje lice, igra se s pupkovinom i sl.

Razvoj bebe

  • Beba počinje otvarati svoje oči
  • Tvoje dijete sada sve bolje čuje, a čuje i rad tvojih crijeva i srca
  • Pojavljuju se pokreti disanja
  • U ovoj fazi počinje znatnije nagomilavanje masnog tkiva kako bi se beba udebljala i počela poprimati izgled novorođenčeta

Simptomi trudnoće u 26. tjednu

Ako u ovom tjednu odeš na pregled ultrazvukom postoji šansa da ćeš vidjeti nešto predivno: svoju bebu kako prvi put cucla palac. Beba, dugačka trideset tri ili trideset četiri centimetra i teška oko sedamsto do sedamsto pedeset grama, sada je velika kao loris te je dodatno razvila svoj živčani sustav. To znači više kretanja i više složenijih kretnji. Primjetit ćeš i da sve više vremena provodiš na toaletu, a sve manje u mirnom snu. Pripazi na unos kofeina, pij puno vode i tu i tamo odi u laganu šetnju prije spavanja.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je dugačka 33-34 cm, a teška oko 700-750 g.

Sve je više u pokretu, pokreti  su sve složeniji, a daljnjim razvojem živčanog sustava beba sve više opipava i postaje toga svjesna. Dodirom istražuje sve oko sebe, pipa sebe, svoje lice, igra se s pupkovinom. Trudnica se može igrati s bebom jer ona može osjetiti i dodir preko trbuha.

I dalje se razvijaju osjetila, beba počinje otvarati oči, razvija se mrežnica u oku, a sluh se i dalje razvija tako da beba sve bolje čuje, a čuje i rad trudničinih crijeva i srca.

Pojavljuju se pokreti disanja iako u pluća ne ulazi zrak nego plodna voda, no taj je pokret jako važan za daljnji razvoj pluća.

Ultrazvučno se može vidjeti i kako beba sisa palac.

Beba je i dalje mršava, ali sada počinje znatnije nagomilavanje masnog tkiva kako bi se udebljala i počela poprimati izgled novorođenčeta.

TIJELO TRUDNICE

Na tijelu trudnice nema znatnijih promjena u odnosu na protekli tjedan, samo se pojačavaju uobičajene trudničke promjene.

Trbuh je sve veći, veći je pritisak prema dolje, veće je opterećenje na leđa pa se mogu pojaviti bolovi u leđima, poglavito u križima, a noge otiču i dalje.

Važno je paziti na pravilnu i uravnoteženu prehranu i prirast tjelesne mase.

Razdoblje najnižega krvnog tlaka je prošlo (od 22. do 25. tjedna) tako da se može primijetiti njegov blagi porast iako je vjerojatno niži od onog prije trudnoće.

Milan Pavlović, dr.med.y
za BIPO KLUB